IRAK Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in ziyareti Ankara'nın Bağdat'a ve Washington'a karşı tutumunu değiştirebilir mi?
Başbakan Bülent Ecevit, bu sorumuzu,
"pek sanmıyorum" diye yanıtlıyor ve şöyle diyor:
- Bizim izlediğimiz politika açık. Elbette komşuluk ilişkileri açısından bakıldığında, Sayın Aziz'in Ankara'yı ziyareti, Türkiye'nin bölgedeki etkinliği ve gücü açısından önemli. Karşılıklı olarak görüşlerimizi söyleyeceğiz. Ancak bizim izlediğimiz tutumda bir değişiklik olacağını sanmıyorum.
- Bağdat'ın İncirlik'in kullanılmasına tepkisi biliniyor. Aziz, bu konuyu gündeme getirirse, tutumunuz ne olur?- İncirlik'ten kalkan uçakların sadece kendilerine bir kilitlenme olması halinde tedbir almaları söz konusu. İncirlik'in faaliyetlerinin çerçevesi ve usulü belli. Bunun dışında saldırı amaçlı bir faaliyet göstermeleri söz konusu olmaz. İncirlik konusunda da bizim düşüncemiz açık.
- Irak'la ilgili bir plan üzerinde çalışıyosunuz. Tarık Aziz'e nasıl bir mesaj vereceksiniz?- Bizim Irak sorunuyla ilgili görüşlerimiz biliniyor. Irak'ın toprak bütünlüğü çok önemli. Fiili bölünmüşlükten en çok zarar gören ülke biziz. Planımızın ve mesajımızın ana ekseni bu. Ancak, sorunun çözümünde Bağdat'ın somut adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz ve bunu bekliyoruz.
- Irak'ın yeni Ankara Büyükelçisi Hacizi'nin PKK - Bağdat ilişkilerini kuran eski istihbarat görevlisi olduğu ve bu yüzden sorun çıktığı haberleri var?- Bize yansıyan bir sorun çıkmadı. Sayın Cumhurbaşkanı'na da güven mektubunu sundu. Daha önce de agreman verilmişti.
- Aziz'in daha önce davetinize yanıt vermediğini söylemiştiniz. Ziyaret kararı nasıl alındı?- Bundan 7 - 8 ay önce Tarık Aziz'in beni ziyaret etmek istediği mesajı gelmişti. O zaman bir davet mektubu göndermiştim. Ama uzun süre yanıt gelmedi. Birkaç hafta önce yeniden Sayın Aziz'in ziyaret etmek istedikleri yönünde bir mesaj daha geldi. Bunun üzerine ben bir davet mektubu daha gönderdim ve olumlu yanıt geldi.
* * *
TÜRKİYE'ye yüksek sesle tepki gösterse de Bağdat'ın, Aziz'i göndermesi Ankara'nın etkinliği ve ağırlığı açısından önemli bir gösterge.
Washington, bu ziyaretten rahatsız olsa da, Bağdat'ın dünyayla temas için Ankara'yı tercih etmesi, ABD'nin Türkiye'nin rolüne önem vermesini gerektiriyor.
Öteden beri Irak sorunuyla yakından ilgilenen ve somut çözüm önerileri üreten Ecevit'in Başbakan olması gözardı edilmeyecek bir etken.
Aziz'in ziyareti, Washington - Bağdat diyoloğu açısından önemli bir başlangıç olabilir.
Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr