Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, az ve öz konuşmasıyla tanınıyor. Gazetelerin Ankara temsilcileriyle dün yaptığı kahvaltıda "birikmiş" sorulara yanıtlar vererek suskunluğunu bozdu. Bahçeli'ye yöneltilen soruları ve yanıtları haber sayfalarımızda bulacaksınız.
       Geniş gündemli kahvaltı, bir anlamda Bahçeli'yle yapılan bir "ufuk turu" niteliğindeydi.
       Ufuk çizgisini üç mesaj noktasından geçirdi:
       1- Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında birinci sınıf ülkeler ligine çıkmalı ve lider konumda olmalıdır.
       2- Azgelişmişlik kompleksi kırılmalıdır.
       3- Türkiye'nin önünü tıkayabilecek iki engel olan bölücü ve irticai terör kesinlikle bitirilmelidir.
       * * *
       BAHÇELİ'nin 21. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye için koyduğu hedefler böyle...
       MHP lideri, ilk iki hedefin gerçekleşebilmesi için bölücülüğü ve irticai terörü en önemli engeller olarak görüyor. İrtica ile mücadelede inançlı insanları tedirgin etmeden din istismarıyla siyaset yapılmasının ve Hizbullahvari vahşet görüntülerinin kesinlikle önlenmesi gerektiğini vurguluyor. Mevcut huzur ortamının "aldatıcı" olabileceğinin göz ardı edilmemesini istiyor ve dikkatin elden bırakılmaması uyarısında bulunuyor. Bu bilinç ve mücadele içinde Türkiye'nin ekonomik ve demokratik alanda "az gelişmişlik kompleksini" kıracak bir uyanış içinde olduğu inancında.
       * * *
       KENDİSİ ve partisiyle ilgili mesajlara gelince...
       Sessiz ve derinden politikasıyla, Bahçeli'nin hedefinin, tek başına iktidara gelmek olduğu açık.
       Bu hedefi verirken altını çizdiği bir diğer mesaj da, MHP'nin, 12 Eylül öncesinde tanımlandığı gibi sadece "anti komünist ve Turan ülküsü peşinde aşırı sağcı" bir parti olmadığı.
       "Eğer" diyor, "bu tanım doğru olsaydı; komünizm tehlikesi kalmadığına ve dış Türkler bağımsızlıklarına kavuştuğuna göre MHP'nin işlevi bitmiş sayılırdı. Oysa biz bu gelişmelere karşı ikinci parti olabildiğimize göre, demek ki, MHP sadece bu unsurlarla tarif edilecek bir parti değil."
       O halde MHP nasıl bir parti?
       Bahçeli'nin tarifi şöyle:
       - Merkezde duran bir parti. Halka kulak veren bir parti. Toplumun çoğunluğu tarafından kabul görmüş norm ve değerleri programına esas alan bir parti. Sadece şehit cenazelerine duyarlılık gösteren değil, aynı zamanda, enflasyonla, yoksullukla ve yolsuzlukla mücadele eden parti. Ekstrem bir noktada değil, merkezci bir parti de değil, merkezde duran bir parti.
       * * *
       VE Bahçeli'nin lider anlayışına dönük mesajı:
       - Ben Galatasaray'ı değil Metin Oktay'ı izlerdim. Siyasette de öyle yapıyorum. Genel başkanları izleyip, onların hareketlerine bakıyorum.
       Yani...
       MHP'de Metin Oktay benim, bana bakın...
       Lider kimse, Metin Oktay odur.




Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr