Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın CHP lideri Deniz Baykal’a yaptığı veda ziyareti beklenenden uzun sürdü. Baykal ve Büyükanıt bir saati aşkın süre baş başa görüştüler. Bu süre Baykal ve Büyükanıt’ın, veda amaçlı bir nezaket ziyaretinin ötesinde ciddi bir durum değerlendirmesi yaptıklarını gösteriyor.
Baykal-Büyükanıt görüşmesini geniş bir “ufuk turu” olarak nitelemek yanlış olmaz. Türkiye ve dünya açısından çok önemli gelişmelerin yaşandığı bu dönemde daha önce bir araya gelme fırsatı bulamayan Baykal ve Büyükanıt’ın veda vesilesiyle detaylı bir görüşme yaptıkları anlaşılıyor.
Gelen bilgilere göre, ikili görüşmede hemen hemen ele alınmayan konu kalmamış gibi. Sıcak gelişme olarak Kafkasya’daki olaylar başta olmak üzere, terörle mücadele, laiklikle ilgili kaygılar, gündemdeki soruşturma ve davalar, Türkiye’nin son yıllarda karşılaştığı askeri ve siyasi sorunlar, bölgedeki gelişmeler, dengeler ikili görüşmenin konuları arasında...
CHP-TSK
Son günlerde kamuoyuna yansıyan ve CHP ile TSK arasında “gerginlik” olarak yorumlanan açıklamaların ise görüşmede önemli bir yer tutmadığını söyleyebiliriz. Aksine, Baykal ve Büyükanıt’ın ülke, bölge ve dünya sorunlarına ilişkin değerlendirmeleri arasında bir paralellik olduğu, özellikle Türkiye açısından benzer kaygılar taşıdıkları söylenebilir.
Baykal, Büyükanıt’ın ziyaretinden çok olumlu izlenim aldığını ve yararlandığını vurguluyor. Büyükanıt’ın deneyimlerine dayalı değerlendirmelerinden faydalandığını ifade etmekle yetiniyor.
CHP’nin TSK’yla kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir gerginlik veya çatışma içinde olmasının söz konusu olamayacağını, Büyükanıt’ın da diğer komutanların da bunun farkında oldukları görüşmeye yansıyan bir başka yön. Özellikle laiklik ve ulusal bütünlük konusunda benzer görüşleri ve kaygıları paylaştıkları görüşmenin sonuçlarından biri.
PKK’nın durumu
Baykal-Büyükanıt görüşmesinde PKK terör eylemleri ve terörle mücadele konusunun önemli yer tutuğunu da belirtebiliriz.
Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt’ın, PKK’nın son dönem mayınlı eylemlerini örgütün sıkıştığının işareti olarak gördüğünü de söyleyebiliriz.
Büyükanıt’ın Baykal’la paylaştığı bu değerlendirmeye göre, PKK’nın mayınlı, bombalı eylemlere yönelmesi, içine düştüğü panik havasını yansıtıyor. Mayına yönelmesi bunun bir göstergesi. Büyükanıt, son yurtiçi ve sınır ötesi harekâtlarla PKK’ya çok ağır darbeler vurulduğunu Baykal’a da yinelemiş görünüyor. Büyükanıt bu operasyonlarla PKK’nın silahlı güç ve eylem kapasitesinin çok sınırlandığı, TSK’nın etkili sonuçlar aldığını Baykal’a örnekleriyle aktarmış durumda.
Gönül kırıklığı yok
Son olarak Baykal ve Büyükanıt’ın görüşmeden çok iyi izlenimlerle ayrıldıkları anlaşılıyor. Her ikisinde de kamuoyuna yansıyan tartışmalar nedeniyle bir gönül kırıklığı yok.
Aksine, Türkiye’yi ilgilendiren sorunlar ve geleceğe dönük kaygılar konusunda görüş birliği olduğu rahatlıkla söylenebilir.