Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son YAŞ toplantısında ihraç olmaması ve emekli olan Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’a yeni zırhlı araç alınması CHP ile TSK’yı karşı karşıya mı getirdi?
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun zırhlı araç konusundaki değerlendirmesi ve TSK’dan yapılan açıklama CHP-TSK arasında bir çatışma yarattı mı?
CHP lideri Deniz Baykal böyle düşünmüyor. Büyükanıt için özel zırhlı araç satın alınmasına ilişkin olarak CHP sözcülerinin yaptığı eleştirilerin demokratik bir anlayışla karşılanması gerektiğini belirtiyor. İrticai faaliyetler ve disiplinsizlikler konusunda ise TSK’yla ilgili bir kuşku taşımadıklarını vurguluyor. 

TSK’ya güvenimiz tam
CHP lideri Deniz Baykal, YAŞ toplantısından ihraç kararı çıkmamasına CHP sözcülerince yöneltilen eleştiriye ilişkin sorumu yanıtlarken şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bizim laiklik konusunda TSK’nın duyarlılığından hiçbir kuşkumuz yok. Eminiz ki TSK, laiklik karşıtı bir faaliyet veya disiplinsiz davranışlar saptadığı zaman onun gereğini yapar, her zaman da yapmıştır, bundan sonra da yapacaktır. Bu YAŞ toplantısında ihraç kararı olmayışı TSK’nın bu konudaki duyarlılığından vazgeçtiği anlamına gelmez. TSK’nın laiklik ile ilgili duruşundan kuşku duymamızı gerektirecek hiçbir neden yok. Bu bakımdan TSK ile CHP arasında bir çatışmadan söz etmek de gerçekçi değildir. Keza TSK ile iktidar partisi arasında bir pazarlık olduğu yakıştırması da yanlıştır.
Böyle bir yakıştırmaya katılmamız mümkün değildir. TSK’nın laiklik konusunda duruşu ve duyarlılığı bellidir.”

Büyükanıt’a zırhlı araç
CHP lideri Baykal, Org. Büyükanıt’a yeni özel bir zırhlı araç alınması konusundaki soruma da şu karşılığı verdi:
“Benim bu konularda her zaman ifade ettiğim düşüncem şudur. Devletin bu makamlarında görev yapmış kişileri namerde muhtaç etmemesi gerekir. Hele konu güvenlikle ilgili ise bu makamdaki insanların emeklilik döneminde de korunması esas olmalıdır. Sayın Büyükanıt’a özel zırhlı araç alınmasına yönelik eleştiriler de elbette demokratik bir anlayışla karşılanmalıdır.
Milletvekillerinin dikkatlerini çeken bir konuda demokratik eleştirilerinde, kurumlara yönelik suçlamalar aramak yanlıştır. Anladığım kadarıyla, araç alımı eski uygulamalara bakarak bazı arkadaşlarımızın dikkatini çekmiş, merak uyandırmış, gerekçesini aramaya yöneltmiş.
Buradaki amaç, anladığım kadarıyla, bir standart arama amacıdır. Eğer böyle bir uygulamaya yaptıkları görev nedeniyle ihtiyaç duyuluyorsa bunun daha önceki genelkurmay başkanları için de uygulanması gerekir, düşüncesinden hareket edilmiştir.
Uygulamanın aynı olması gerektiği düşüncesiyle arkadaşların konuyu araştırma ve gündeme getirme gereğini duyduklarını sanıyorum. Bu da demokratik bir sistemde anlayışla karşılanması gereken bir durumdur.
Buradan hareketle CHP ile TSK arasında bir çatışma olduğunu iddia etmek ve konuyu bu şekilde yönlendirmeye çalışmak, böyle yorumlayıp yansıtmaya gayret göstermek laiklikle sorunlu kesimlerin art niyetleri ve özel çabalarından ibarettir.”