Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


WASHINGTON


ABD Başkanı Clinton ile Başbakan Ecevit'in görüştüğü saatlerde Hillary Clinton da Beyaz Saray'da Rahşan Ecevit'i ve gezideki bakanların eşlerini ağırlıyor.
First ladylerin gündeminde iki konu öne çıkıyor:
Deprem felaketi ve siyaset.
Başbakan Ecevit, görüşme hakkında basına bilgi verirken, biz de Rahşan Hanım'la konuşuyoruz.
- Bayan Clinton'la görüşmeniz nasıl geçti?
- Çok iyiydi. Bayan Clinton, Beyaz Saray'ı gezdirdi. Deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bu konuda neler yapabileceğini sordu.
- İkinizin de ortak özelliğiniz siyasetçi olmanız. Siyaset konuştunuz mu?
- Evet. Bayan Clinton, siyasette kararlı görünüyor. Senatör olmak için çalışmalarına başladığını söyledi. Senatör olmaya çok niyetli.
İki first lady, Beyaz Saray'da, Bayan Clinton'ın girişimiyle gerçekleştirilen, "Milenyum'da Kadın" konulu toplantıyı konuşuyorlar. Bayan Clinton, üçüncü binyılda kadının işlevinin ne olması gerektiğini sorgulayan bu toplantı hakkında bilgi veriyor.
* * *
WASHINGTON, Ecevit hükümetini ve icraatlarını nasıl görüyor?
Başkan Clinton, Türk hükümetiyle ilgili olarak Başbakan Ecevit'e iki konuda, "takdir" duygularını iletiyor:
- Üç partili koalisyon olmanıza rağmen, hükümetinizin uyumu dikkat çekici. Ayrıca, çok kısa bir süre içinde gerçekleştirdiğiniz reformları takdirle karşılıyoruz.
Clinton, özellikle 57. hükümetin Anayasa ve yasa değişiklikleri ile attığı insan hakları ve demokratikleşme ile ekonomi alanındaki adımları desteklediklerini ifade ediyor.
Washington, Başkan Clinton'ın görev süresi olan 15 ay boyunca, 57. hükümetle çalışacağını hesaplıyor.
* * *
BAŞBAKAN Ecevit, Clinton görüşmesini nasıl değerlendiriyor?
"Görüşme" diyor, Başbakan Ecevit, "Laf olsun diye yapılmış bir görüşme değil. Sorunlara ciddi çözüm arayan bir görüşme oldu."
Başbakan Ecevit'in görüşmenin içeriğiyle ilgili altını çizdiği iki nokta var.
Birincisi, Başkan Clinton'ın, "Kıbrıs'ta 1974 öncesine dönülmesi mümkün değildir" sözleri.
Ecevit, "Bu konuda mutabakata vardık" derken, ABD'nin bu noktaya gelmesinin Türk tarafı için çok önemli olduğunu vurguluyor.
İkincisi ise Başkan Clinton'ın Bakü - Ceyhan boru hattına tam destek vermesiyle, "Hazar geçişli doğalgaz hattının" gerçekleştirilmesini savunması.
Başbakan Ecevit, bu iki noktayı vurguladıktan sonra, "güzel haber" olarak nitelendirdiği sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G - 7'nin G - 20'ye çıkarılması ve Türkiye'nin de bu oluşuma katılması kararını, Türk ekonomisinin dünya ekonomisindeki ağırlığı olarak nitelendiriyor.
Ekonomik alanda Başbakan Ecevit, Başkan Clinton'ın dikkatini Güneydoğu'ya çekiyor. İsrail - Ürdün örneği gibi Güneydoğu'da serbest bölge kurulmasını öneriyor. Öneriyi, "çok ilgi çekici" bulduğunu söyleyen Başkan, ABD'li işadamlarından oluşan bir heyeti bölgeye göndereceğini belirtiyor.
* * *
ABD'de seçim atmosferine girildiği dönemde Başkan Clinton'ın Yunan lobisine rağmen Kıbrıs'ta 1974 öncesine kapıları kapaması önemli bir mesaj olarak yorumlanıyor.
* * *
GEZİNİN önemli bir ayağını enerji görüşmeleri oluşturuyor. Başbakan Ecevit'in Başkan Yardımcısı Al Gore ile görüşmesi tümüyle, "boru hatları ve ortak enerji yatırımlarına" ayrılıyor.
Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, görüşmelerden çok memnun.
Ecevit'in basın toplantısından sonra yaptığımız sohbette Ersümer, "Supsa seçeneği tamamen gündemden kalktı" diyerek, ABD'nin Bakü - Ceyhan seçeneğinde kararlı olduğunu söylüyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr