Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


ELAZIĞ / TUNCELİ


       Genelkurmay'ın düzenlediği Doğu Anadolu basın turunda bu kez 3. Ordu'nun konuğuyuz.
       Basın mensuplarını Tunceli'de öğle yemeğinde konuk eden Ordu Komutanı Orgeneral Tuncer Kılınç, Tunceli yöresini bir bahçeye, teröristleri de dikene benzeterek, şöyle diyor:
       "Yıllar içinde bölgeden dikenleri ayıklarken, bahçenin esasına zarar vermemeye özen gösterdik. Dikenler, büyük ölçüde ayıklandı. Geri kalanları da bölge halkının desteğiyle mutlaka ayıklayacağız."
       Org. Kılınç, yörenin, "dikensiz bahçe"ye dönüşmesinden sonra güçlenebilmesi ve yeşerebilmesi için yeteri kadar toprak ve su verilmesi gerektiğini vurguluyor.
       * * *
       TUNCELİ yöresi, Org. Kılınç'ın belirttiği gibi gerçekten cennet gibi bir bahçeyi andırıyor.
       Helikopterle üzerinden geçtiğimiz görkemli Munzur Dağı'nın tepelerine kar oturmuş ama Ovacık Ovası hala yazı uğurlamamış. Yemyeşil ovanın ortasından geçen Munzur Çayı, taşların üzerinden adeta şarkı söyleyerek süzülüyor. Munzur Dağı'nın eteğinden fışkırdığı nokta, yöre halkı tarafından kutsal sayılıyor. Bu kutsallıktan adını alan, "ziyaret köyü" sakinleri, Munzur'un çıktığı noktadan dilek ağacına bez bağlayıp, mum yakıyorlar.
       * * *
       3. Ordu'ya bağlı 8. Kolordu'nun sorumluluk bölgesinde terörün, etkisini, büyük ölçüde yitirdiği gözleniyor. Komutanlar, dağlık bölgede 60 - 70 kadar terörist kaldığını belirtiyorlar.
       3. Ordu da, tıpkı 2. Ordu'nun Güneydoğu'da yaptığı gibi Doğu Anadolu Bölgesi'nde ekonomik ve sosyal faaliyetlere yoğunluk kazandırmış durumda. 3. Ordu'nun komutanları, özellikle eğitim konusunda yöre halkına büyük destekler sağlamış durumdalar. Okuma eğiliminin ve oranının yüksek olduğu Tunceli bölgesinde, özellikle lise son sınıf öğrencilerini, üniversiteye giriş sınavına, Mehmetçik dershaneleri hazırlıyor. Başarı oranı yüzde 60'ın üzerinde.
       10 yıldır teröre maruz kalan Tunceli'ye su, 1999 yılında getirilebilmiş. Terörün etkisini sürdürdüğü bir dönemde Tunceli İl Güvenlik Tugayı, kent merkezine su getirmek için şehitler vermiş. Bölgede yolların büyük bölümü asfaltlanmış. Bu durum, teröristlerin mayın döşeme faaliyetlerini büyük ölçüde ortadan kaldırmış. Tugay Komutanı Tümgeneral Dursun Bak'ın girişimiyle Tunceli ile Gaziantep, kardeş il ilan edilmişler. Gaziantep, güçlü ekonomisiyle kardeşi Tunceli'ye önemli yardımlarda bulunmuş.
       Komutanlar, askerlerin yürüttüğü sosyal faaliyetlerin devletin bütün kurumlarınca devam ettirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Terörün büyük ölçüde etkisiz kılındığını, ancak tam olarak bitmediğini anımsatıyorlar. 4 bin 500 silahlı teröristin sınır dışında beklediğini, 500 kadarının da yurtiçinde dağlarda gezdiğini anımsatıyorlar. Tunceli İl Güvenlik Tugay Komutanı Tümgeneral Bak, "10 yıldır, terör depremi geçiren bölgeye herkes ve her kurum el uzatmalıdır" diyor.
       Güneydoğu'da olduğu gibi Doğu'da da terör geriledikçe, ekonomik ve sosyal koşulların hızla düzelmeye yüz tuttuğu gözleniyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr