Brüksel - Washington
Başbakan Bülent Ecevit, Washington yolunda, uçağı Brüksel'de mola verdiğinde Ankara Cezaevi'ndeki kanlı olayları öğreniyor.
Ecevit, gazetecilerin sorusu üzerine bu olayları cezaevlerini fesat yuvasına dönüştürmüş olanların nakil ve aramalara direnmek için çıkardığını ifade ediyor ve
"Devlet ne pahasına olursa olsun, cezaevlerinde otoritesini kuracaktır" diyor.
* * *
BAŞBAKAN Ecevit, Washington'a varmadan Clinton'la yapacağı görüşme ile ilgili konuşmak istemediğini belirtiyor. Ancak, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, gündeme de giriyor. Ecevit, ABD Dışişleri Bakanı Albright'ın Milliyet'e verdiği demeçteki görüşleri ile ilgili soruyu yanıtlarken, şöyle diyor:
- Kıbrıs'ta bizim üstümüzde bir baskı yapılamayacağını, yapılsa da kabul etmeyeceğimizi söylemiştim. Yunanistan'la Türkiye arasındaki temel sorunları çözmek için henüz bir diyalog bile başlamadı. Yunanistan'ın katkısıyla Kıbrıs sorununun çözülmesini beklemek yanlış. Bize göre Kıbrıs'ta bir sorun yoktur. Var diyorlarsa, bunu da Kıbrıslıların çözmesini beklemek uygun olur.
Başbakan Ecevit, Türkiye - Amerika ilişkileri konusunda ise şöyle diyor:
- Gündemimizde her şey olacak. Çok kapsamlı bir görüşme olacağını sanıyorum. İki kutuplu dünya artık yok. NATO'nun işlev alanı çok genişledi. Türkiye'nin de bölgesi genişlemiştir. Bu iki süreç, ABD ve Türkiye'yi yakınlaştırmıştır. Adeta, kader birliğine getirmiştir. Artık dünyanın bütün sorunları ABD ve Türkiye'nin ortak gündemindedir.
Ecevit, Kuzey Irak konusunda ise şöyle diyor:
- ABD'nin gerçekçi bir planı var mı bilmiyorum. Bunu gidince öğreneceğiz. Irak üzerindeki ambargodan Irak'tan sonra en fazla Türkiye zarar gördü. Sadece doğrudan zararımız 35 milyar dolar. Kuzey Irak'taki otorite boşluğu bize karşı terörü tırmandırdı ve güvenlik harcamalarımız arttı. Türkiye ağır bir yük altına girmiştir. Bunun telafisi için herhangi bir adım atılmadı. Bu bakımdan beklentimiz, vardır. Ölçülü bir beklentidir. Türkiye'nin bu zararının telafi edilmesi gerekir.
Ecevit, ABD'den bir beklentisini de şöyle açıklıyor:
- ABD, bildiğim kadarıyla Avrupa Birliği ülkelerine tekstilde, giyim eşyasında gümrük uygulamıyor. ABD, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasını istediğini söylüyor. O zaman, mantıken Türkiye'nin tekstil ürünlerine de AB ülkelerine sağladığı kolaylığı gösterebilir. Bu beklentilerimiz ne ölçüde karşılanır bilemiyorum.
Ecevit, Brüksel'deki kısa molada ABD gezisi ile ilgili olarak bu çerçeveyi çiziyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr