BAŞBAKAN Yılmaz'la yaptığı görüşme sonrasında, CHP lideri Baykal, iki önemli karar açıkladı:
1- 28 Mart 1999'da genel ve yerel seçimler birlikte yapılacak.
2- Yaz tatilinden sonra Meclis yeniden toplandığında (1 Ekim) hükümet istifa edecek ve bağımsız bir başbakanın oluşturacağı seçim hükümeti işbaşına gelecek.
Başbakan Yılmaz ise, Baykal'la Mart 1999'da iki seçimin birden yapılması konusunda uzlaştıklarını belirtirken, 6 aylık seçim hükümeti konusunda aynı netlikte konuşmadı. Bu konunun değerlendirmeye açık olduğu mesajını verdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'le dün bu konuyu konuştuk. Bülent Bey, ilke olarak yaklaşık bir yıl öncesinden seçim tarihi ilan edilmesine karşı, altı aylık bir seçim hükümetini ise mümkün görmüyor.
Ecevit'in altını çizdiği bir diğer nokta da, seçim hükümeti konusunda koalisyon ortakları DSP ve DTP'nin "uygundur" görüşünün henüz ortada bulunmadığı. Bülent Bey, bu iki konuyu da partisinde tartışmaya açacak. Bu amaçla pazar günü Parti Meclisi'ni topluyor.
Ecevit, ilke olarak yanlış bulmakla birlikte Mart 1999'da iki seçimin birden yapılmasının artık kaçınılmaz bir noktaya geldiğini vurguluyor:
"Bana göre iki seçimin aynı günde yapılması sakıncalı. Ama bu sakıncalarına karşın artık bu husus kaçınılmaz bir noktaya geldi."
Bülent Bey'e soruyoruz:
- Sayın Yılmaz'la görüştünüz. Başbakan, seçim tarihi ve seçim hükümeti konusunda Sayın Baykal'la tam mutabakat sağlamış durumda mı?
- Hayır. Benim edindiğim izlenim özellikle altı aylık seçim hükümeti konusunda Sayın Başbakan'ın angaje olmadığı yönünde. Ayrıca bu konuda bizim ve diğer koalisyon ortağı partinin uygun görüşünün alınması lazım. Ben altı aylık bir seçim hükümetini uygun görmüyorum. Seçim hükümeti için altı ay çok uzun bir süre. Üç ayı anlarım, ama altı aylık seçim hükümeti olmaz.
Ecevit görüşlerinin gerekçesini de şöyle özetliyor:
"Tarafsız bir başbakanın başbakanlığında, kendi deyimleriyle düşük profilli bir hükümet nasıl icraat yapacak? Bu cılız bir hükümet demektir. Altı ay görevde kalacak, sonra yeni hükümet arayışları başlayacak, yeni hükümet kurulacak, nereden bakarsanız bakın Türkiye'nin 1 - 1.5 yılı boşa geçmiş olacak. Beni en çok rahatsız eden Türkiye'nin yeniden bir belirsizlik ortamına sürüklenecek olmasıdır. Bu süre içinde Türkiye'nin işleri duracak."
Ecevit'e, Yılmaz'ın da bu görüşlere katılıp katılmadığını soruyoruz:
"Bugünkü koşullarda bu görüşlere itiraz etmek zor. Sayın Başbakan da zorunlu kaldığı için, yanlış olduğunu bildiği halde Sayın Baykal'ın seçim tarihi ilan edilmesi önerisini kabul etmiş görünüyor."
Ecevit, seçim tarihinin şimdiden ilan edilmesinin en çok ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayarak şöyle diyor:
"Ben kamuoyunun bir seçim istediği kanısında değilim. Özellikle ekonomide iyiye giden işaretler ortaya çıkmışken Türkiye'nin yeniden seçim gölgesine sokulması olumsuz etki yapacaktır. Biz elimizden geldiği kadar ekonominin etkilenmemesine çalışacağız, sanıyorum bunu başarabilecek durumdayız da, ama, ister istemez iyiye giden ekonomi olumsuz yönde etkilenecektir. Eğer bu nedenle iyiye giden ekonomide olumsuz bazı gelişmeler yaşanırsa bunun tek sorumlusu Sayın Baykal olur."
Ecevit, Baykal'ın çelişkili bir tutum içinde olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi de yapıyor:
"Sayın Baykal'ın tutumu etik açıdan da tatsız. Hem Başbakan'la diyaloğu sürdüreceksiniz, Meclis'ten şu yasaları çıkaralım diyeceksiniz. Hem de Başbakan hakkında ciddi olmadığı bilinen bir soruşturma önergesine kabul oyu vereceksiniz, hem hükümeti destekliyoruz diyeceksiniz, hem erken seçime zorlayacaksınız, seçim tarihi ilan ettirmeye çalışacaksınız. Demek ki, niyet iyi değil. Ülkenin iyiye gidişinden memnun değilsiniz. Bu nedenle de Demokles'in kılıcı gibi hükümetin üzerinde sallanacaksınız. Sayın Baykal'ın bu tutumu bence çirkin. Oysa daha önce de belirttiğim gibi, CHP istediği zaman bizi seçime götürebilir. Buna karşı yapabileceğimiz bir şey yok. Bunun yerine Sayın Baykal çelişkili ve etik açıdan tatsız bir yöntem izlemeyi yeğliyor."
Ecevit'in sözlerinden çıkan sonuç şu:
"İki seçimin Mart 1999'da yapılması konusunda mutabakat sağlanmış görünüyor. Ancak, altı aylık seçim hükümeti konusunda bir mutabakat yok. Bu konudaki görüş ayrılığı seçim hükümeti ve seçim tarihi takvimini değiştirebilir."
Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr