DSP lideri Bülent Ecevit, görev verilmesi halinde kuracağı "azınlık hükümeti"nin çok kısa bir programı olacağını söylüyor.
"Çünkü" diyor, "bu hükümetin asıl işlevi, ülkeyi sağlıklı bir şekilde seçime götürmek olacak."
Programda ağırlık vereceği konuları Ecevit'e soruyoruz:
- Meclis'ten yasa geçirmenin zor olacağını düşünüyorum. Geçirmeye çalışacağımız yasaların başında sosyal güvenlik reformu, bankalar yasası ve kamu görevlilerine sendikal hak tanıyan yasa girişimleri gelecek.
- Belediye başkanlarının iki turlu seçilmesine ilişkin yasa, programınızda olacak mı?
- Maalesef bu konudaki düzenleme yetişecek gibi gözükmüyor.
- Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmalarını sağlayacak yasa?
- Korkarım onun için de zaman kalmadı. Bu konuda çalışan partilerarası komisyonun çalışmaları çok uzadı. Onun da yetişeceğini sanmıyorum.
Ecevit, kısa programında bir de "durum değerlendirmesi" yapacak.
Hükümet sorununa yol açan gelişmeleri özetleyecek ve bu konudaki yaklaşımını anlatacak. Kısa programda, başta Roma'daki Öcalan sorunu olmak üzere bir dış politika çizgisi de yer alacak.
Bülent Bey, azınlık hükümetinin programında öncelikle yer alacağını vurguladığı sosyal güvenlik, kamu çalışanlarının sendikal hakları ve özellikle de bankalar yasasındaki düzenlemelerin, ekonomik krize karşı alınan önlemlerin yürümesi açısından önem taşıdığını belirtiyor.
Ecevit nasıl bir azınlık hükümeti kuracak?
- Bilindiği gibi bu konuda iki yaklaşım vardı. Birincisi "net azınlık" modeli, ikincisi, "takviyeli azınlık" modeli. Sayın Çiller'le yaptığımız görüşmede "net azınlık" modeli öne çıktı. Yani, sadece DSP'nin oluşturacağı azınlık hükümeti.
Ecevit, Çiller'in koşullarından birinin bu olduğunu vurguluyor. Ancak, ANAP ve DYP'de bazı kurmayların hükümette bakan bulundurmanın daha doğru olacağı görüşünü savundukları belirtiliyor. Bu görüşlerin ağırlık kazanması halinde, "takviyeli azınlık" modelinin de gündeme gelebileceği kaydediliyor.
Ecevit'e sorduk:
- Bakan sayısını düşürecek misiniz?
- Evet. Önemli ölçüde düşüreceğiz.
- Kabinedeki bağımsız bakanlar yerlerini koruyacaklar mı?
- Onu bilemmiyorum. Çünkü bağımsız bakanlardan da seçime katılmak isteyenler çıkabilir.
Bülent Bey'e, Çiller'in "18 Nisan'da seçim" koşulunu anımsatarak görüşünü soruyoruz:
- Sayın Çiller de söz etmişti. Ancak, seçimlerin ertelenmesi benim de basından izlediğim bir konu. Bilebildiğim kadarıyla bunu isteyen siyasi parti yok. Hiçbirinden böyle bir öneri gelmedi. Ortada Meclis'in kararı olduğuna göre, bu konuyu bir koşul gibi görmek pek anlamlı değil. Sayın Çiller'e de bu görüşümü söyledim. Bizim amacımız, ülkeyi sağlıklı bir biçimde 18 Nisan'da seçime götürmektir.
Ecevit, hazırlıklı görünüyor.
Hedefini belirlemiş:
1- Ülkeyi seçime götürmek,
2- Üç temel yasayı çıkarabilmek.
Bu siyasi koşullarda, Ecevit'in, DSP azınlık hükümeti için saptadığı kısa program gerçekçi...
Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr