Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       DSP lideri Bülent Ecevit'in deneyeceği ilk model olan ANAP - DYP - DSP üçlü koalisyonu kurulabilir mi?
       DYP lideri Çiller'in bugüne kadar yaptığı açıklamalar, Ecevit açısından pek umut verici değil. Ancak DSP lideri, dün bu sorumuzu yanıtlarken umudunu koruyordu:
       "Ben umudumu kolay kolay yitirmem. Kamuoyu, önerdiğim hükümet modelini benimsemiş görünüyor. Sivil toplum örgütleri de bugün (dün) bu yönde açıklamalar yaptılar. Kamuoyundaki bu durum, umarım Sayın Çiller'i de etkiler. DYP üzerinde herhalde kamuoyu baskısı olur."
       Ecevit, Çiller'in açıklamalarına karşın üçlü koalisyona şans tanıyor. Beş büyük sivil toplum örgütünün açıklamaları ve kamuoyundaki hava, Ecevit'in umudunu artırmış görünüyor.
       - Sayın Yılmaz'la yarın (bugün) görüşeceksiniz. Sayın Çiller'den de randevu aldınız mı?
       - Evet. Sayın Çiller'le Pazartesi günü saat 14.00'te görüşeceğiz.
       - Sayın Kutan ve Sayın Baykal'la da görüşecek misiniz?
       - Bu, Sayın Yılmaz ve Sayın Çiller'le yapacağım görüşmelere bağlı olur. Bu görüşmelerden edindiğim izlenime göre hareket ederim.
       DYP lideri Çiller'in, Ecevit'in görevlendirilmesine gösterdiği tepki belli. Ancak, DYP kurmaylarının açıklamaları "kapının tümüyle kapalı olmadığını" da gösteriyor.
       DYP kesin tutumunu belirlemeden önce, Ecevit'i dinlemek istiyor. DSP liderinin getireceği önerileri gördükten sonra, Çiller kesin tutumunu açıklayacak.
       DYP'nin ağırlıklı isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Ali Şevki Erek'e DYP'nin izleyeceği yolu sorduk.
       Erek'in yanıtı şöyle:
       "Bizim gözettiğimiz öncelikle ilkelerimiz ve demokratik kurallar. Meclis'in üstün iradesi. Hükümet oluşumu konusundaki ilk tercihimiz ise geniş tabanlı hükümettir. Biz önce bu görüşümüzü savunup, gerçekleşmesi için uğraş vereceğiz."
       - DYP bütün partilerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir milli mutabakat hükümeti mi istiyor?
       - Koşulları sağlanırsa elbette o da düşünülür. Biz hükümeti ister tarafsız biri, ister bir lider kursun, mümkün olduğunca geniş tabanlı bir hükümet modelinden yanayız. Ülkenin koşulları ve sorunları bunu gerektiriyor.
       - Üçlü koalisyona karşı kesinleşmiş bir olumsuz tavrınız var mı?
       - Biz hükümet modeli konusundaki tercihimizi kamuoyuna açıkladık. Sayın Ecevit'in getireceği öneriyi bilmeden bir tutum almamız mümkün değil. Önce Sayın Ecevit'i dinlememiz gerekiyor.
       Ecevit'e DYP kapısının tümüyle kapatılmadığı anlaşılıyor.
       Ancak, kulislerden yansıyan havaya göre, DYP üçlü koalisyon yerine, CHP'nin de, mümkünse FP'nin de hükümete katılmasını istiyor. Özellikle, "CHP'nin bugüne kadar gördüğü işlevi şimdi DYP görüyor" dedirtecek bir görüntüden kaçınıyorlar. "CHP çıktı, yerine DYP girdi" denilmesini sakıncalı buluyorlar. Bu nedenle CHP'nin de elini taşın altına koyması gerektiğini savunuyorlar. ANAP - DSP blokuna dayalı bir hükümete katılarak veya dışardan destek olarak CHP'nin daha önceki konumunu üstlenmek istemiyorlar.
       Bu koşullarda Çiller'in, Ecevit'e, "hükümete, CHP de katılsın veya ANAP dışarda kalsın" önerilerini götürmesi olasılığı mevcut.
       Ecevit, ilk turda üçlü koalisyon yerine CHP'nin de katılacağı dörtlü veya ANAP'ın dışardan destekleyeceği DSP - DYP veya DSP - DYP - CHP önerileriyle karşılaşabilir.
       Ankara'daki rüzgar, ilk temaslarda olmasa bile Ecevit'in hükümeti kurabileceği yönünde esiyor...



Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr