WASHINGTON
Başbakan Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'le, uçak Washington'a yaklaşırken kendilerine ayrılan bölümde sohbet olanağı buluyoruz.
Başbakan Ecevit, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı konuşmada, yanlışlıkla 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutlamasının öyküsünü anlatıyor:
- Deprem nedeniyle 30 Ağustos Bayramı'nı gereği gibi kutlayamamıştık. Bu benim içimde yer etmişti. 26 Ağustos ve 30 Ağustos tarihleri bizim kafamızda önemli yer tutar. Seyahat tarihi 26 Eylül olunca ben de, 26 Ağustos gibi düşündüm. Dil sürçmesi oldu.
* * *
ECEVİT'in ABD gezisi ile ilgili olarak Türk kamuoyunda çok yüksek bir beklenti oluştu.
Başbakan'a bu konuyu sorduk:
- Kamuoyu geziden çok şey bekliyor. Size göre, Washington ziyaretinizde başarı ölçüsü ne olur?
- Bence, bu gezide ekonomi ön planda. Başarıyı ekonomik alanda beklemek lazım. Kıbrıs ve diğer konularda yeni bir durum yok. Gelişme ekonomide söz konusu olacak.
Başbakan Ecevit, Kıbrıs, Kuzey Irak gibi konularda Türkiye'nin yaklaşımında bir değişiklik olmayacağının mesajını sık sık vurguluyor.
Ekonomik alanda ise,
"ölçülü" bir beklenti içinde olduğunu belirtiyor.
* * *
ECEVİTLER'e bu kez af konusunu soruyoruz.
Ecevitler af konusuna nasıl yaklaşıyorlar?
Başbakan Ecevit, Rahşan Hanım'a dönerek yanıt veriyor:
- Rahşan'ın ve benim yaklaşımım kaza - kader kurbanı olarak, sosyal ve ekonomik düzenin yarattığı adaletsiz ortamda cezaevine düşmüş insanların affedilmesiydi. Eğer bizim koyduğumuz bu sınır kabul edilirse, sorun olmaz. Cezaevlerindeki olayları çıkaran insanlar bunlar değil.
Rahşan Hanım da,
"Bizim hareket noktamız bu idi" diyerek, Başbakan'ı onaylıyor.
"Koalisyon ortaklarınız bu sınırı kabul ederler mi?" şeklindeki sorumuza ise Başbakan Ecevit,
"Keşke. Bu kabul edilse zaten bir sorun kalmaz" karşılığını veriyor.
* * *
GEZİNİN önemli bir dosyası da enerji. Enerji konusunda Başbakan Ecevit'e ABD'lilerin de teklif verdiği Akkuyu Nükler Santralı'nı soruyoruz:
- Bu konuyu ABD'den döndükten sonra, Bakanlar Kurulu'nda ele alıp sonuçlandırmayı düşünüyoruz. 15 Ekim'e kadar süresi var. Ankara'da TAEK, TEDAŞ, TEAŞ gibi ilgili kurumlarla görüştükten sonra Bakanlar Kurulu'nda nihai değerlendirmeyi yaparız.
Kişisel olarak nükleer enerjiye karşı olup olmadığı yolundaki sorumuza ise Ecevit,
"ilgili kurumlarla görüştükten sonra karar oluşturabilirim" yanıtını veriyor.
Aynı bölümde sohbet ettiğimiz Başbakan Yardımcısı ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ise, ABD Enerji Bakanı'nın özel ulakla kendisine bir mektup gönderdiğini söylüyor. Ersümer, mektupta ABD Enerji Bakanı'nın Akkuyu için teklif veren ABD firmalarına yardımcı olunmasını istediğini vurguluyor. Ersümer, Türkiye'nin ilk kez nükleer enerjiye geçişi söz konusu olacağı için bunun Bakanlar Kurulu'nda sonuçlandırılacağını söylüyor.
* * *
ECEVİT'in gezisine katılan renkli isimlerden biri de, Ahmet Özal.
Başbakan Ecevit, Ahmet Özal'ın ABD Kongresi'ndeki ilişkilerinden yararlanmayı düşünüyor. Özal da, özellikle Senato temasları konusunda gayret göstereceğini söylüyor.
Aynı yaklaşım ABD'de ilişkileri bulunan Tayyibe Gülek ve Ali Çoşkun için de geçerli.
Ahmet Özal, Ecevit'in davetinden çok memnun kalmış görünüyor.
- Sayın Ecevit, çok deneyimli ve önyargısız bir insan. Bu gezide elimden gelen katkıyı yapmaya çalışacağım.
Ahmet Özal'a siyasette ne yapacağını soruyoruz.
- Elbette sürekli bağımsız kalınmaz. Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bağımsız kalmaya kararlıyım. Ondan sonra bir karar vereceğim. Bugüne kadar FP, MHP ve DYP'den teklif aldım. Her parti beni çağırıyor. Bir tek ANAP çağırmadı.
Ahmet Özal, ANAP'a serzenişte bulunuyor.
Washington'a ulaştığımız an gezinin kurmay heyeti de gezinin ekonomik nitelikli olacağını vurguluyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr