Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Öncelikle söylemek gerekir ki, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hasan Iğsız’ın dün basın temsilcileriyle yaptığı toplantı, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un başlattığı basınla şeffaf ilişki anlayışının iyi örneklerinden biriydi.
Org. Iğsız, PKK’nın Şemdinli’nin Aktütün Karakolu’nu koruyan Bayraktepe’deki birliğine yaptığı saldırıyı bütün detaylarıyla, her soruyu yanıtlayarak anlattı. Çok şeffaf bir basın toplantısı oldu.
Org. Iğsız’ın açıklamalarında dikkat çeken yönler şöyle özetlenebilir:

İki gerekçe

1 Org. Iğsız, konuşmaya başlamadan önce gazetecilere saldırıdan sonra çekilmiş yeni bir filmi izletti. Film Aktütün bölgesinin coğrafi zorluklarını gösteriyordu. Yüksek tepeler, derin uçurumlar, kayalıklar, tabanı görünmeyen vadiler, mağaralar. Teröristlerin görülmesinin, izlenmesinin çok zor olduğu olağanüstü bir coğrafya. Org. Iğsız, bu görüntülerden sonra, saldırıyı yansıda bir krokiyle de izah etti. Bu girişin amacı Aktütün saldırısının önemli gerekçelerinden birinin coğrafi koşullar olduğunu göstermekti.

2
Org. Iğsız ikinci gerekçeyi de istihbaratı izah ederek anlattı. Bu koşullarda “Kuş uçsa görürüz” demenin mümkün olmadığını söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde bunu sağlayacak bir istihbarat teknolojisinin olmadığını vurguladı. Her yeri aynı anda gözetlemenin mümkün olmadığına işaret etti. Bir yeri tercih edip gözlersiniz ama her yeri aynı anda gözleyemezsiniz dedi.
Teröristlerin her zaman görülemeyeceğini, uçurumlar, kayalıklar arasındaki mağaralara gizlenebileceklerini belirtti. Bu gerekçelerle bu coğrafyada bu tür saldırıların bölgeyi bilen askerler için sürpriz olmadığı mesajını verdi.

Neden taşınmadı?

3 Org. Iğsız, sorularımız üzerine Aktütün dahil bölgedeki beş karakolun taşınacağını söyledi. “Peki neden daha önce taşınmadı?” diye sormamız üzerine de Iğsız, “Tabii tek sorun Aktütün Karakolu’nun yeri değil, inşaat zorluğu ve mali olanaklar meselesi, yıllara yaygın olarak yapılıyor” karşılığını verdi. Ayrıca, yeni karakolların eski karakollara birkaç yüz metre mesafede daha uygun yerlere yapılacağını, çok uzak mesafelere taşınmanın söz konusu olmadığını vurguladı.
Kaçakçılığa karşı eski karakolların arazinin tabanına, geçişlerin yapıldığı çukurlara inşa edildiğini, bunların zamanla değiştirildiğini ve değiştirileceğini belirtti.
Aktütün bölgesinin boşaltılmasının mümkün olmadığını, bölgedeki en önemli geçişlerden birini kapattığını, PKK’nın bu nedenle en çok saldırdığı yerlerden biri olduğuna işaret etti. PKK’nın bu saldırılarla bölgenin boşaltılmasını amaçladığını, ancak boşaltmanın söz konusu olmayacağını söyledi.

Güpegündüz nasıl oldu?

4 Org. Iğsız’a sorulardan biri de PKK’nın bu saldırıyı güpegündüz nasıl yaptığıydı. Org. Iğsız, bunun PKK’nın tercihi olmadığını, şüphelenen ve takviye olarak giden Jandarma Özel Harekât timinin sıcak temas kurması üzerine, eylemi planladıklarından erken başlatmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Saldırıda Kuzey Irak topraklarından havan kullanıldığını, havanın gece isabetle kullanılmasının zor olduğunu, bu nedenle akşam saatlerinde havanı kullanabilecekleri bir saatte başlatıp karanlıktan yararlanmayı planlamış olabileceklerini kaydetti.

Nasıl geldiler?
5 Peki bu kadar büyük bir terörist grubu Bayraktepe’ye nasıl geldi? Org. Iğsız, teröristlerin uzun bir zaman içinde, zamana yayarak bu bölgede toplandıklarını tahmin ettiklerini söyledi. Bir anda gelmediklerini, birer ikişer veya küçük gruplar halinde bölgede güç biriktirildiğini ifade etti.

Neden fark edilmediler?

6 Org. Iğsız bu soruya yanıt olarak, “Sık sık görüntü alınıyor. Bu görüntülerde küçük gruplar görülür. Ama her küçük grup eylem yapılacağı anlamına gelmez. Bu olayda da bir gece önceki görüntülerde küçük grup tespit edilmiş ve top ateşiyle baskı altına alınmıştır” yanıtını verdi.

Barzani’ye sitem

7 Org. Iğsız, işbirliği konusunda isim vermeden Barzani yönetimine sitem etti. Terörle mücadeleye destek vermediğini, aksine, PKK’ya altyapı hizmeti sunduğunu söyledi. Ancak ısrarlı sorulara karşın ABD ile işbirliği ve istihbarat paylaşımında sorun olmadığını vurguladı.

Çanakkale örneği

8 Org. Iğsız, başarının kriterinin verilen şehit sayısı olmadığını, kriterin görevin yapılması olduğunu söyledi. Eğer başarının kriteri şehit sayısı olursa, o zaman Çanakkale’yi izah edemeyiz diyerek, örnek verdi.

İnceleme-soruşturma

9 Org. Iğsız, soru üzerine, 2. Ordu Komutanı Org. Necdet Özel’in bölgede inceleme yaptığını belirtti. Bunun bir idari soruşturma olmadığını, TSK’da her olayın incelenmesinin normal olduğunu, sorumluluk halinde de mevzuatın gereğinin yapıldığını anımsattı.
Org. Iğsız’ın açıklamaları, kamuoyunu bilgilendirme açısından, şeffaf, teknik detaylar içeren, doyurucu nitelikteydi.