Fikret BİLA
"BİZİM takındığımız tutum" diyor Başbakan Vekili Bülent Ecevit,
"ne haliniz varsa görün, anlamına geliyor."
Ecevit, Avrupa'nın Türkiye'den aldığı bu yanıttan memnun olmadığı kanısında. Lüksemburg Zirvesi'nde dışlanan Türkiye'nin,
"yalvarmaya" devam edeceğini sanan Avrupa Birliği ülkelerinin bu tahminlerinde yanıldıklarını vurguluyor:
"Avrupa alışmış oldukları gibi bu kez de Türkiye'nin tepkisiz kalacağını sandılar. Oysa biz, onlara, ne haliniz varsa görün, demiş olduk. Böyle olunca da ellerinden kozu almış olduk. Türkiye'nin ısrarları karşısında sürekli bizden ödün koparmaya çalışıyorlardı. Ege'de, Kıbrıs'ta ödün istiyorlardı. Şimdi o olanakları ortadan kalktı."
Bülent Ecevit, ayrıca Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı sürekli Yunanistan'ı bir
"bahane" olarak kullandığını da belirtiyor.
"Oysa" diyor,
"Yunanistan da bunun farkında, belki de bundan rahatsız. Bizi yalnız bıraksalar, karışmasalar, Yunanistan'la sorunlarımızı ikili olarak daha rahat çözeriz. Nitekim, Batı kendi sorunlarına dalip bizi unuttuğu dönemlerde Türkiye ile Yunanistan sorunlarını çok daha kolay çözmüşler, diyaloglarını sürdürmüşlerdir."
"Benim Batı'ya mesajım şudur" diyor, Bülent Bey,
"Sinop doğumlu ünlü filozof Diogenes'in Büyük İskender'e dediği gibi: Gölge etme, başka ihsan istemem."
Ecevit, Avrupa'ya karşı izlenecek politikanın belirlenmesinde koalisyon ortakları arasında bir sorun çıkacağını düşünmüyor. Başbakan Yılmaz'ın,
"başvurumuzu geri çekeriz" biçimindeki açıklamasını da bir hükümet sorunu gibi görmüyor.
"Farklı görüşler ifade edilse de Bakanlar Kurulu olarak ele aldığımız konular üzerinde uzlaşma sağlıyoruz. Bir görüş ayrılığı çıkacağını sanmıyorum. Sayın Başbakan döndüğü zaman konu daha detaylı olarak Bakanlar Kurulu'nda ele alınacaktır" diyor.
"Avrupa, Avrupa Birliği'nden büyüktür" diyen Ecevit, Türkiye'nin birçok seçeneğe sahip olduğunu anımsatarak şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Avrupa Birliği'nin doğusunda çok daha büyük bir Avrupa var. Türkiye bu ülkelerle ekonomik ilişkilerini geliştirebilir. Ayrıca Orta Asya cumhuriyetleri düşünülürse Türkiye'nin diğer Avrupa ülkeleri açısından da çok önemli bir işlevi olduğu görülür. Keza ABD, Japonya ve diğer Uzakdoğu ülkeleriyle de gelişen ticari ilişkilerimiz var. Avrupa, bir dargörüşlülük içinde, dünyayı Avrupa'dan ibaret sanıyor."
Bülent Bey, İsmet Paşa'nın yıllar önce Johnson mektubu üzerine söylediği
"Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de yerini alır" sözünün gerçekleştiğine de dikkat çekiyor:
"İsmet Paşa'nın kehaneti doğru çıktı. İşte yeni bir dünya kuruluyor ve Türkiye de yerini alıyor. Ancak, Avrupa bunu görmüyor."
Ecevit'in sözlerinden Ankara'nın tavrını yumuşatmayacağı anlaşılıyor.
Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr