Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin aklından geçen soruları bildiği için başından önlem aldı:
- Bugün kültür ve sanat için buradayız, başka konular sormayın.
Biz gazeteciler ise Gül’e, milletvekillerinin maaşlarına gece yarısı yaptıkları zammı sormaya hazırlanıyorduk. Gül de bunu tahmin ediyordu.
Gazeteciler birbirimize bakıp, “işi kültüre nasıl bağlarız” diye düşünürken, “O zaman” dedim, şöyle sorsak:
- Kültür Bakanı’nın maaşı ne oldu acaba?
Böylece milletvekili maaş zammını sormuş olduk ama Gül, tuzağa düşmeyecek kadar deneyimliydi, yanıt olarak sadece güldü...
Aynı anlarda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise milletvekili maaşlarına yapılan zammı, “İçim burkuldu, Cumhurbaşkanı dikkate alacaktır herhalde” diyerek, eleştirel bir değerlendirme yapmıştı.

Kültür sorusu: Louvre
Anladık ki, Cumhurbaşkanı, içinde “kültür” olmayan sorulara yanıt vermeyecek. Bu kez Radikal’in Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek bir “kültür” sorusu sordu:
- Efendim Louvre Müzesi’ni ziyaret etmemek gibi Fransa’ya dönük bir protesto biçimi söz konusu mu acaba?
- Hayır. Bu bize yakışmaz. Louvre Müzesi’ni ziyaret etmemek yakışık almaz, bizi küçültür. Çocukça olur.

Kültür adamı: Sezai Karakoç
Bu kez doğrudan törenin konusuna ilişkin sorduk.
- Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alanlardan biri de Şair Sezai Karakoç. Ancak ödülü almaya törene gelmedi galiba?
- Evet, Sayın Karakoç zaten pek gözükmez. Sanatçı olarak kendine özgü bir tarzı, bir tavrı var. Sanatçılar da böyle olabiliyor. Belki de o tavırları nedeniyle büyük sanatçı oluyorlar.

Frak kültürü
Cumhurbaşkanı’nı kültür ve sanat konusunda siyasete çekemedik. Bir ara baktım, Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök ve Sedat Ergin Cumhurbaşkanı Gül’le, “frak kültürü” üzerine sohbet ediyorlar.
Gül, Ertuğrul Özkök’ün İngiltere Kraliçesi’nin töreninde frak giyenlerle ilgili yazısına atıf yaptı. Oktay Ekşi’ye danışarak frak kimin üzerinde nasıl durmuş yazısına. Gül’ün frağı çok iyi taşıdığını tekrarlayan Ertuğrul Özkök, Hayrünnisa Hanım’ın kıyafetini de çok beğendiğini anımsattı. Kravat ve frak kıyaslaması yapıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, kravat takmanın frak giymekten kolay olduğunu, frak giymenin birçok kuralı bulunduğunu belirterek, sohbete katıldı.
Ben de Cumhubaşkanı’na bir eleştiriyi anımsattım:
- Cumhurbaşkanı seçildiğinizde törende frak giymemiştiniz. İngiltere’de giyince, “Türkiye’de giymedi ama orada giydi” eleştirileri oldu, ne diyorsunuz?
- Evet, seçildiğimde giymemiştim. Ama giyilmez diye düşündüğümdem değil. Gerekirse burada da giyerim. Zaten törenlerde görüyorsunuz smokin giyiyorum. Bir sorun değil.

Tek siyasi soru
Bir meslektaşımız dayanamayıp bir siyasi soru yöneltti:
- Efenim Suriye’deki intihar eylemlerine ne diyorsunuz?
- Başka konuda soru cevaplamayacağımı söylemiştim. Ama şu kadarını söyleyeyim, yakından izledim tabii, çok hassas ve önemli bir konu. Dışişleri’yle de konuştum açıklama için ve bir açıklama yaptılar.

Kutlama
Cumhurbaşkanı Gül, her fırsatta kültür ve sanat faaliyetlerine Köşk’te ev sahipliği yapıyor ve bu alandaki faaliyetleri destekliyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin verildiği dünkü törende de sanatçıları öven bir konuşma yaptı.
2011 ödülleri eleştiri alanında Doğan Hızlan, sanat tarihi alanında Prof. Dr. Semavi Eyice, edebiyat dalında Sezai Karakoç ve geleneksel sanatlar dalında Hasan Çelebi’ye verildi.
Büyük Ödül’e layık görülen kültür ve sanat adamlarımızı kutluyorum.