Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yasama yılı nedeniyle TBMM'de yaptığı konuşmada önemli çağrılarda bulundu. Bunlardan biri, Cumhurbaşkanı'nın yeni anayasa konusunda yaptığı çağrıydı.
Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasa düzenlemesinin milli birlik ve toplumsal dayanışmayı güçlendirici biçimde, dışlayıcı olmayan, kapsayıcı bir yaklaşımla yapılmasını istedi. Gül, yeni anayasa düzenlemelerinin temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını kuvvetle teyit eden bir nitelikte olması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün bu sözleri yeni yasama döneminde yeni anayasa beklentisi içinde olduğunu gösteriyor.
Güvensizlik aşılamadı
Gül'ün çizdiği genel çerçeve ile AKP'nin yeni anayasa düşüncesi ne kadar örtüşüyor? AKP'nin, Cumhurbaşkanı'nın dikkat çektiği niteliklerde yeni bir anayasa hazırlaması mümkün mü?
Geçtiğimiz yasama döneminde yeni anayasa konusunda AKP iyi bir sınav vermedi. Yeni anayasa hazırlıkları sırasında AKP'nin tutumu Anayasa'nın temel niteliklerini güçlendirmek, kapsayıcı olmaktan uzak.
AKP, anayasa konusunda diğer siyasi partiler üzerinde ve toplumun önemli bir kesiminde güven yaratmadı. Aksine güvensizlik yarattı.
AKP bilim adamlarına hazırlattığı yeni anayasayı doğru dürüst tartışmaya açmadığı gibi, içinden sadece iki maddeyi Meclis'ten geçirdi. AKP'nin önceliğinin Anayasa'yı değiştirerek türban yasağını kaldırmak olduğu anlaşıldı. Bu değişikliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmesi de AKP'nin niyetini saptamak açısından önemliydi.
Türban yasağını kaldırmak uğruna Anayasa'nın değiştirilmesi teklif edilemez maddelerinden olan laiklikle ikinci maddesini etkisiz bırakmaya yönelmesi başta CHP olmak üzere birçok kesimde güvensizlik yarattı.
AKP neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu konusunda kamuoyunu ve ana muhalefet partisini tatmin edecek bir açıklama yapmadı. AKP'nin yarattığı bu güvensizliğin yeni yasama döneminde giderilmesi çok kolay değil.
Toptan'ın çağrısı
TBMM Başkanı Köksal Toptan da anayasa değişikliği konusunda Meclis'te uzlaşma sağlanmasını amaçlayarak partiler arası "Uzlaşma Komisyonu" kurulmasını önerdi.
MHP'nin kabul ettiği bu öneriye CHP karşı çıktı. CHP'nin karşı çıkışının nedeni AKP'nin geçtiğimiz dönemde yarattığı güvensizliktir. AKP, Anayasa'da ifadesini bulan Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri ve kuruluş felsefesiyle içtenlikle örtüşen bir yaklaşım göstermedikçe CHP'deki güvensizliği güvene dönüştürmesi zor olacaktır.
Cumhurbaşkanı Gül ile TBMM Başkanı Toptan'ın iyi niyetli çağrılarının geniş kapsamlı toplumsal uzlaşmaya dayalı somut adımlara dönüşmesi için AKP iktidarının güven artırıcı bir ortam yaratması gerekiyor.
TBMM'nin işlevi
Yeni anayasa çalışmalarında olduğu gibi, diğer bazı önemli konularda da TBMM'nin uzlaştırıcı ve işbirliğine açık bir zemin oluşturması önemlidir.
Örneğin Cumhurbaşkanı Gül, yolsuzluklarla mücadelenin önemine ve şeffaflığa dikkati çekti. TBMM Başkanı Toptan ise son Deniz Feneri olayı dahil bu konuda daha net bir tutum aldı.
Yolsuzluklarla mücadele konusunda Meclis'in araştırma komisyonlarıyla daha etkin bir çalışma göstermesi ve dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını sağlaması atılabilecek en somut adımlar olur.
Gül ve Toptan yolsuzlukla mücadelenin bu yönüne de ağırlık verirlerse sonuç almak daha kolay olur.