Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret BİLA

SEKİZ yıllık kesintisiz eğitim sorununu aşan hükümetin gündeminde şimdi Güneydoğu var. Hükümet, 27 Ağustos'ta toplanacak Milli Güvenlik Kurulu'na Güneydoğu'da "Olağanüstü Hal" uygulamasının kaldırılmasını önerecek. Kurul da bu karara katılırsa, 27 Ağustos'tan sonra toplanacak ilk Bakanlar Kurulu, 10 yıldır aralıksız süren Olağanüstü Hal uygulamasını kaldırarak, bölgede normal yönetime geçecek...
Hükümet gibi Genelkurmay'ın eğilimi de OHAL'in artık kaldırılabileceği yönünde...
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, OHAL'in kaldırılmasıyla birlikte, Güneydoğu'da, "ekonomik ve sosyal yönü" ağır basan bir reform paketinin uygulamaya konulacağını ve bölgede artık olağan yönetime geçileceğini vurguluyor.
Ecevit, OHAL'in kaldırılması ve olağan yönetime geçiş konusunda şu bilgiyi veriyor:
"PKK'nın militan gücü 1985'ler düzeyine kadar geriletildi. Artık yurt içinde kitlesel eylemler yapamıyorlar. Daha çok Kuzey Irak'ta militan toplamaya çalışıyorlar. Etkinlikleri azaldı. Bu nedenle de terör eylemlerinde taşeron kullanıyorlar. Birtakım fraksiyonları taşeron olarak devreye sokmaya çalışıyorlar. Kitlesel eylem yapamadıkları için vur - kaç yöntemiyle eylem yapıyorlar. Bu koşullar altında artık 10 yıldır aralıksız süren Olağanüstü Hal uygulamasının kaldırılabileceğini, ekonomik ve sosyal yönü ön planda olacak şekilde olağan yönetime geçilebileceğini düşünüyoruz."
Ecevit, konunun Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da ele alındığını belirterek şöyle diyor:
"Terörle Mücadele Yüksek Kurulu da bu görüşlerimizi benimsedi. Bu kurulda Genelkurmay'ı temsilen İkinci Başkan Org. Sayın Çevik Bir, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Org. Sayın İlhan Kılıç da vardı. Askeri yetkililer de OHAL'in kaldırılabileceği görüşüne katıldılar. Şimdi konuyu 27 Ağustos'ta toplanacak MGK'nin gündemine getireceğiz. Ben, Bakanlar Kurulu'na da bu konuda bilgi sunmuştum. Hükümet üyeleri de bu eğilimimizi memnuniyetle karşıladılar. Büyük olasılıkla MGK da aynı görüşü benimseyecektir. MGK bu yönde bir kararı hükümete bildirmeye karar verirse, yapılacak ilk Bakanlar Kurulu toplantısında OHAL'in kaldırılması kararı alınacaktır."
Bülent Bey, konuyu Başbakan Mesut Yılmaz'la da detaylı bir şekilde görüştüklerini ve Başbakan'ın da OHAL'in kaldırılmasının uygun olacağı görüşünde olduğunu vurguladı.
OHAL'in kaldırılmasıyla olağan yönetime geçiş nasıl olacak?
Ecevit, bu soruyu da şöyle yanıtlıyor:
"Olağan yönetime geçişte valiler bir eşgüdüm anlayışıyla çalışacaklar. Valiler arasında kurulacak eşgüdümle uygulamaya geçilecek. Olağan yönetim döneminde ekonomik ve sosyal kararlar yürürlüğe sokulacak. Bir yandan yine valilerin eşgüdüm çalışmasıyla güvenlik hizmetleri aynı titizlikle sürdürülecek, bir yandan da tamamlanma aşamasındaki okul, hastane, tesis, işletme gibi yatırımlar hızla tamamlanacak. İstihdam olanaklarını genişletmek amacıyla el sanatları, yöresel üretim alanları devreye sokulacak, hayvancılıkla ilgili projeler yaşama geçirilecek, kooperatifleşme hızlandırılacak. Böylece, bölgede ekonomik ve sosyal faaliyetler ön plana çıkarılacak ve olağan yönetime geçilmiş olacak."
OHAL'in kaldırılması, ekonomik ve sosyal reform paketinin uygulamaya konulmasıyla birlikte, acaba, teröre bulaşmamış olanlar için bir af düşünülüyor mu?
Bülent Bey, henüz böyle bir çalışma içinde olmadıklarını, bu konuyu görüşmediklerini belirtiyor. Çok hassas ve dikkatli davranılması gereken bir konu olduğunu da vurguluyor. Hükümetin gündeminde şimdilik bulunmamakla birlikte OHAL'in kaldırılmasından sonra, Terörle Mücadele Yasası'nda da bir düzenleme yapılması gündeme gelebilir. En azından, bu konuda hükümetin "fikir jimnastiği" yaptığı söylenebilir.
Sekiz yıllık kesintisiz eğitimden sonra, OHAL'in kaldırılması...
Hükümetin, "seçim" değil, "icraat" hükümeti olduğu yargısı giderek güçleniyor.

Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr