Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hikmet BİLA

GÜNDEMİ belirleyen haberler, bilinmeyeni gözler önüne seren, kapalı kapıların ardından, köşe bucaktan çekilip çıkarılan haberlerdir. Geçtiğimiz hafta Milliyet'in haberleri, Türkiye'nin gündemini oluşturdu. En çok konuşulan, tartışılan, ses getiren haberler oldu.
Eski garson Ali Cebeci'nin İller Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atanmasını "Garson devlet" manşetiyle verdiğimiz gün yer yerinden oynadı. Diğer gazeteler, televizyonlar Milliyet'in bu haberini ilk sıralarda duyurdular. Başkent ve kamuoyu Ayhan Aydemir'in "garson" haberiyle çalkalandı.
Ses getiren iki haberimiz daha vardı: Hong Kong yolunda Devlet Bakanı Güneş Taner'le konuşan Şeref Oğuz, "Yeni Lira" haberiyle bir anda gündemi değiştirdi. Taner'in projesi ekonomi çevrelerinde büyük yankı uyandırdı ve hükümette yeni bir tartışma başlattı. Şeref Oğuz'un ikinci haberi ise "Gecekondu vergisi"ydi. Bugüne kadar aracıyı vergilendiren devletin, bundan böyle gecekonduyu muhatap kabul edip binayı vergilendirme kararı, ekonomide bir dönüm noktasını işaret ediyordu.
Beş milyar liranın üzerindeki para işlemlerinin gözaltına alınacağı yolundaki haber piyasayı karıştırmıştı. Gerçek, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'le görüşen Fikret Bila'nın haberiyle ortaya çıktı. Bakan'ın açıklamaları, "Bankalara güvence" haberiyle Milliyet'in manşetinde yer aldı.
"Refah'a sanal taciz" haberimiz de, geçtiğimiz haftanın gündemindeydi. RP'nin adını kullanarak Internet'te bir site oluşturan ve pornografik yayın yapanların faaliyetleri, Milliyet'in haberinden sonra, RP'nin başvurusu üzerine durduruldu.
Ve herkesin merak ettiği fotoğraf. Tansu Çiller'in "şerefsiz onbaşı" sözüyle başlayan fırtına sürerken, herkes Mesut Yılmaz'ın askerlik fotoğrafını aramaya başladı. Haftanın fotoğrafı, Cuma günü Milliyet'in birinci sayfasındaydı.

Doğan Medya Grubu, bir yeniliğe daha imzasını attı ve 21'inci yüzyılın baskı tesislerini Ankara'da da hayata geçirdi. Doğan Printing Center, cumartesi günü, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı görkemli bir törenle hizmete girdi. Bu büyük olayı, saniyelerle yarışarak, ertesi günün gazetesiyle birlikte belgelemenin mutluluğunu yaşadık. Tören devam ederken, fotoğraf ustalarımız Yalçın Çınar ve Bülent Hiçyılmaz objektiflerini çalıştırdılar. Ankara ve İstanbul yazı işlerimiz ve teknik servislerimiz insanüstü bir gayretle baskıyı yetiştirdiler ve açılışı belgeleyen ilavenin içinde günlük gazetemizi okurlarımıza sunduk.
Başgöndürücü hızla gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.

Bugün Milliyet Sanat Dergisi'nin 25'inci yılını kutluyoruz. 29 Eylül 1972 günü yayın hayatına başlayan Milliyet Sanat, o gün bugündür, insanla sanat arasında bir köprü oldu. Milliyet Sanat, kültür ve sanatın sadece edebiyat değil, müzik, tiyatro, sinema, plastik sanatlar, mimari, arkeoloji, karikatür ve fotoğraf da demek olduğunu kanıtladı. Kültür ve sanatı, büyük kentlerde küçük bir kesimin ayrıcalığı olmaktan çıkardı, Anadolu'nun en ücra köşelerindeki aydınları, öğretmenleri, öğrencileri kültür ve sanatla buluşturdu.
Milliyet Sanat'ın ilk editörlerinden Akal Atilla, bugün de Genel Yayın Danışmanı. Zeynep Oral, bugün Sorumlu Yazı İşleri Müdürü. Onların 25 yıldır taşıdığı bayrağı daha ileriye götürmek için yola çıkan genç arkadaşımız Bülent Berkman, derginin Yazı İşleri Müdürü...
Milliyet Sanat, 25 yılda, kültür ve sanatla yoğrulmuş çağdaş bir nesil yetiştirdi. Yozlaşmaya inat, çürümeye inat, sanatsızlaştırmaya inat, çölün ortasında bir vaha gibi varlığını sürdüren Milliyet Sanat, daha nice nesiller yetiştirecek.
Nice 25 yıllara erişecek...
İyi haftalar dileğiyle...



Yazara EmailH.Bila@milliyet.com.tr