"İDAM cezasının kaldırılması konusunda Bakanlar Kurulu'nda anlaşma sağlanamamış" dediğimizde, Başbakan Mesut Yılmaz gülümseyerek yanıt veriyor:
- Evet. Anlaşma olmadı. Arkadaşlar "insaniyet namına" itiraz ettiler.
Mesut Bey, şakayla karışık, idam cezasının kaldırılması konusunda pek umutlu olmadığı mesajını veriyor.
DTP kanadının dağılmaya yüz tuttuğu, düştü düşecek gözüyle bakılan hükümetten her konuda görüş birliği beklemek de pek gerçekçi değil.
Bugünden itibaren gensoru süreci başlıyor.
Mesut Bey'deki hava, Meclis'ten çok, kamuoyuyla ilgili olduğunu gösteriyor. Başbakan, "düşüreceklerse düşürsünler" noktasında. Kamuoyunun hükümeti anladığına ve desteklediğine inanıyor. Muhalefet partilerinin, özellikle de CHP'nin, hükümeti düşürme girişimini kamuoyuna anlatmakta zorluk çekeceğini ve puan kaybedeceğini düşünüyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ise söze, "son günlerimizi yaşadığımız için var gücümüzle çalışıyoruz" diye başlıyor:
- Günlerimiz sayılı görünüyor. Anlaşılan o ki, önümüzdeki hafta hükümeti düşürecekler.
Bülent Bey'e, kendi deyimiyle, "ya sonrası" diye soruyoruz:
"Onu" diyor, "düşürenler düşünecek."
Ecevit'in bu aşamada yeni bir hükümet önerisi yok:
- Bu sorumluluğu hükümeti düşürenlerin üstlenmesi gerekir. FP, DYP ve CHP'nin düşürecekleri hükümetin yerine yeni bir hükümet modeli önermeleri beklenir. Ama şu ana kadar bir alternatif önerileri olmadı. Anlaşılıyor ki, `hükümet düşsün de ne olursa olsun' diye düşünüyorlar. Oysa, Türkiye şu sıra yaşamsal önemde sorunlarla uğraşıyor. Öcalan sorunu, terörle mücadele, çetelerle, mafyayla mücadele. Bu konularda çok önemli mesafeler alındı. Ama, şimdi Ankara hükümet kriziyle uğraşmak zorunda kalacak.
Bülent Bey, Baykal ve CHP'nin tutumunu eleştirirken şu değerlendirmeyi yapıyor:
- PKK'nın üzerine gidildikçe, çetelerin, mafyanın üzerine gidildikçe, Çakıcı, birçok çete ve mafya lideri ile adamları, ardından Öcalan yakalanınca, bu güçler hep birlikte harekete geçerek hükümeti düşürmeyi hedeflediler. Şimdi muhalefet, gensoruyla aynı amaca hizmet etmiş olacak. Tabii, bunun sorumluluğunu da taşıyacaklar.
Başkent kulislerinde yeni hükümet modelleri konuşuluyor ama, hükümetin düşürülmesinden sonra ne olacağını bilen yok. Partilerin resmen ortaya koydukları bir hükümet modeli önerisi de mevcut değil.
Kulislerde hükümetler kurulup bozuluyor...
Ancak, işin rengi, hükümetin düşürülmesi halinde Cumhurbaşkanı Demirel'in yapacağı yeni görevlendirmeyle ortaya çıkacak.
Bu aşamaya kadar ortaya atılan hükümet modelleri spekülasyondan öteye bir anlam taşımayacak.
Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr