Fikret Bila
AYDIN Menderes'le arife günü yaptığımız görüşme sonrasında, bayramdan sonra hükümeti
"sarsacak", hatta
"değiştirecek" bir çıkış yapabileceğini bu köşeden duyurmuştuk.
Menderes'in Milliyet aracılığıyla yaptığı tarihi uyarı bayram boyunca siyasi gündemin eksenini oluşturdu. Aydın Bey ve arkadaşları bayram sürecinde yaptıkları değerlendirmelerde,
"hükümetin çekilmesi gerektiği" sonucuna varmış durumdalar. Menderes ve arkadaşları bu kararı önümüzdeki birkaç gün içinde açıklama eğilimindeler. Açıklama büyük olasılıkla 26 Nisan'da yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'ndan sonraya kalacak. Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş, Metin Işık, Şaban Karataş'la değerlendirme yapan Menderes, hacdan yeni dönen Ahmet Bilge ile Ferit Bora, Fethi Acar, Cemal Külahlı gibi arkadaşlarının da Ankara'ya gelmesini bekliyor. Bu arada, Menderes gibi düşünen DYP'li milletvekillerinin de ortak hareket edip etmeyeceklerinin belirginleşmesi de bekleniyor. Süreci etkileyecek bir olağanüstü gelişme olmazsa, Menderes hareketi 26 Nisan'ın hemen sonrasında hükümetin sonunu getirebilir.
Menderes'in hareket noktası, siyasal tıkanıklık ve ordu - hükümet gerginliğinin demokratik rejim yara almadan aşılabilmesi. Bunun için sadece Refahyol'un çekilmesi veya düşürülmesi değil, yerine sağlam bir hükümetin de oluşturulabilmesini amaçlıyor. Meclis'te zayıf bir çoğunluğa dayanan çok parçalı koalisyon modeli de Menderes'i tatmin etmiyor. Aydın Bey, Refahyol'un yerine Meclis'te tartışılmayacak, transfer gibi
"ayıp"lı durumlara yolaçmayacak, sağlam çoğunluğa dayalı bir hükümetten yana. Aksi halde
"derme - çatma" bir koalisyon modelinin de
"icra" gücü taşımayacağı görüşünde.
Gözleyebildiğimiz kadarıyla, Menderes ve arkadaşlarında Çiller'in
"kerhen" de olsa, DYP'yi koalisyondan çekebileceği beklentisi de var. Tansu Hanım'ın, Erbakan Hoca'yı beklemeden, 8 yıllık eğitim paketini kamuoyuna açıklaması bu beklentiyi biraz güçlendiriyor. Başbakan Erbakan'ın, Çiller'in bu atağını koalisyonun sonu olarak değerlendirmesi mümkün.
Menderes ve arkadaşlarının tercihi, Çiller'in DYP'yi tüzel kişilik olarak hükümetten çekmesi. Tansu Hanım, 8 yıllık eğitim reformunu gerekçe göstererek böyle bir karar alırsa, Refahyol'un yerine kurulacak hükümetin daha sağlam bir temele dayanacağı değerlendirmesi yapılıyor.
Tansu Hanım'ın hükümeti bozmaya
"cesaret" edip etmeyeceği konusunda Menderes ve arkadaşları henüz bir kanaat oluşturmuş değiller. Ancak, Çiller bu cesareti göstermese bile, aynı yönde düşünen DYP'lilerle birlikte hükümetten desteklerini çekmeye kararlı görünüyorlar.
Menderes'in arife günü başlattığı hareket, hükümetin sonunu getirmiş gibi görünüyor.