Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un açıklamaları ve uygulamaları, askeri ve sivil kamuoyunda TSK'nın yıpranan imajını düzelten bir işlev gördü. İlker Paşa'nın sergilediği tutuma bakalım:
Laiklik çıkışı
1- İlker Paşa, Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninde yaptığı konuşmasında, laiklik konusunda, toplumun bir kesiminin endişe içinde olduğunu vurguladı ve hükümeti bu endişeyi ciddiye almaya davet etti. TSK'nın bu konuda ödünsüz duracağı mesajını verdi. Org. Başbuğ'un güçlü bir biçimde verdiği bu mesaj, hem askeri hem sivil kamuoyunda, uç veren "TSK etkisizleştirildi, teslim alındı" gibi yaklaşımlara yanıt niteliğindeydi.
Kamuoyunun önemi
2- İlker Paşa, hem TSK'nın hem de sivil kamuoyunun nabzını iyi tutan bir komutan. Bu konuya verdiği önemi İletişim Daire Başkanlığı kadrosunu albaylıktan tuğgeneralliğe yükselterek gösterdi. Bu karar, İlker Paşa'nın, kamuoyunda TSK aleyhine yürütülen psikolojik harekâtı önemsediği ve kamuoyunu bilgilendirerek ve şeffaf tutum alarak tersine çevirmeyi amaçladığını gösterdi.
TSK'nın iç dayanışması
3- Org. Başbuğ, son dönemde TSK aleyhine yürütülen kampanyaların, TSK'nın iç bütünlüğünü, dayanışma ruhunu ve emir-komuta birliğini hedef aldığının farkındaydı. 30 Ağustos kutlamaları ve resepsiyonunda TSK içinde kırgınlık, üzüntü yaratabilecek ayrımları kaldırdı, astsubay ve uzman erbaşları resepsiyona davet ederek, kurumsal dayanışma ve paylaşımı güçlendirdi, personeline moral verdi.
Tutuklu komutanları ziyaret
4- Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ çok önemli bir adım attı. Kocaeli Garnizon Komutanı Korg. Galip Mendi'yi, Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Org. Şener Eruygur ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Hurşit Tolon'a, TSK adına resmi bir ziyarete gönderdi. Ziyareti dikkatle hazırlanmış bir bildiriyle kamuoyuna duyurdu. Böylece TSK'nın, bu olayla ilgili olarak sorgulanan ve yıpranan kurumsal imajını onardı.
Komutanlar sahipsiz değil
5- İlker Paşa, emekli komutanlara TSK adına ziyaret düzenleyerek, kamuoyunda oluşan "Yıllarını TSK'ya, terörle mücadeleye adamış komutanlar sahipsiz bırakıldı" yargısını ortadan kaldırdı. Bu ziyaretle kurumsal, mesleki bir dayanışma sergilendiği gibi insani bir sorumluluk da göstermiş oldu.
Güven duygusu
6- Emekli komutanların tutuklanması olayı, TSK içinde "Komutanlara terörist muamelesi yapılıyor, yıllarını TSK'ya ve terörle mücadeleye adamış komutanlar tutuklanmadan da yargılanabilirler" eleştirilerine neden olmuştu. TSK'dan bu konuda hiçbir açıklama gelmemesi, kurumsal sahiplenme ve dayanışma adına "güven sarsıcı" bir hava yaratmıştı. Bu hava, başta teröre karşı dağda çarpışmayı sürdüren personel olmak üzere tüm personel üzerinde, "Demek ki, başımıza bir iş gelse sahipsiz kalacağız" kaygısı yaratmıştı. İlker Paşa, bu kaygıyı gidermiş, güven duygularını güçlendirmiş oldu.
Yargıya saygı ve güven
7- Eski komutanlara yapılan ziyaretle ilgili açıklamada, TSK'nın yargıya saygısı ve güvenin vurgulanması önemliydi. Böylece ziyaretin kurumsal kültür, insani ve idari sorumlulukla ilgili olduğu, henüz hazırlanmamış olan iddianamenin içeriği veya davanın seyriyle ilgili olmadığı mesajı verildi.
Pazarlık iddiasına yanıt
8- Org. Başbuğ'un eski komutanların tutuklanmasına izin verdiği, Başbakan'la bir pazarlık yapıldığı yönünde iddialar dillendirilmişti. İlker Paşa bu iddialara çok sert yanıt vermişti. Eski komutanların cezaevinde TSK adına ziyaret edilmesi bu iddialara da yanıttı.