Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘İsrail hesap verecek’

Ayakta alkışlandı Başbakan Erdoğan’ın dün Kahire Üniversitesi’nde yaptığı konuşma ayakta alkışlandı.
AA


KAHİRE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır gezisi üzüntülü başladı.
Mısır’ın güneyinde meydana gelen kazada bir trenin servis otobüsüne çarpması sonucu 47 çocuğun yaşamını yitirmesi Mısır’ı yasa boğmuştu.
Mısır Başbakanı Kandil, kaza mahalline gittiği için bazı törenler iptal edildi.
Başbakan Erdoğan, Kahire’de her defasında bu kazadan duyduğu büyük üzüntüyü ifade etti. Mısırlılara başsağlığı dileyerek temaslarına başladı.

Gündem Gazze
Başbakan Erdoğan’ın, iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için 10 bakan ve 350 işadamıyla geldiği Kahire’de ilk gün gündem, Gazze ve Mısır’daki elim kazaydı.
Başbakan Erdoğan, Kahire Üniversitesi’nde üniversiteli gençlere hitap ederken de en fazla Gazze ve Suriye olayları üzerinde durdu.

Coşkulu karşılama
Başbakan Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e karşı Davos’ta yaptığı, “one minute” çıkışının etkileri Kahire sokaklarında hâlâ sürüyor.
Başbakan Erdoğan hem sokaklarda hem de konuşma yapmaya gittiği Kahire Üniversitesi’nin önünde sevgi gösterileri ile karşılandı.
Tahrir Meydanı’nda haftalarca Mübarek yönetimine karşı eylem yapan üniversiteli gençler, Başbakan Erdoğan’ı ayakta alkışlayarak karşıladı ve zaman zaman Tahrir’deki gibi sloganlar attılar.

Gençlere seslendi
Başbakan Erdoğan, Kahire Üniversitesi’nde üniversiteli gençlere seslendi.
İsrail’in Gazze saldırılarına değinirken, ayakta alkışlanan şu sözleri söyledi:
“Er ya da geç bugün olmazsa yarın, Gazze’de insanlık dışı yöntemlerle katledilen o masum yavruların hesabı mutlaka sorulacaktır.”
Başbakan’ın bu sözlerini uzun süre ayakta alkışlayan Kahire Üniversitesi’nin öğrencileri, “Gazze! Gazze!” diye slogan attılar.
Başbakan Erdoğan, İsrail’in Gazze’de orantısız güç kullandığını vurgulayarak, Netanyahu’yu da arkasına aldığı güçlerle ve seçim hesabıyla Gazze’yi bombalamakla suçladı.
Erdoğan, Mısır’da gerçekleştirilen devrimin Gazze için de bir umut ışığı olduğunu ve bu ışığın daim olması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Kahire Üniversitesi öğrencilerine seslenirken, “Gerçekleştirdiğiniz devrim nedeniyle sizi ve sizin nezdinizde tüm Mısır halkını yürekten kutluyorum” dedi.

Beraberlik mesajı
Başbakan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin İsrail Büyükelçisi’ni çekme kararını kutladığını belirterek, bölgenin iki güçlü ülkesi olarak Türkiye ve Mısır’ın her zaman beraber yürüyebileceğini vurguladı.
Türkiye ile Mısır arasındaki dayanışmanın tüm bölge açısından büyük önem taşıyacağını belirten Başbakan Erdoğan, “Bizim hamiye, vasiye, koruyucuya ihtiyacımız yok. Hiçbir komplekse kapılmamıza da gerek yok. Bu özgüven içinde birlikte ilerlemeye devam edeceğiz” diye seslendi.
“Bizim model aramaya ihtiyacımız yok” diyen Erdoğan, “Arap uyanışı bir başkalaşma değil, öze dönüştür. Ruh köküne dönüştür” vurgusu yaptı.

Suriye için işbirliği
Başbakan Erdoğan, Kahire’deki konuşmasında Esad rejimini de sert bir dille eleştirdi, “Zulmün ilelebet payidar olamayacağı görülecektir” diyerek, Suriye halkına destek vermeye devam edeceğini de kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Kahireli gençlere, “Suriye halkı bu savaşı kazanmaya mecburdur; Esad rejimi de kaybetmeye mahkumdur” diye seslendi.

Obama’dan beklenti
Başbakan Erdoğan, Kahire’de Hamas lideri Halid Meşal’le de görüştü. Arap Birliği Dışişleri Bakanları zirvesine katılan liderlerle temas etti. Katar Emiri El Tani de Kahire’ye gelenler arasındaydı. Tani de Başbakan Erdoğan’la Gazze ve Suriye konularını görüştü.
Başbakan Erdoğan, Kahire’ye gelmeden önce İstanbul’da ABD Başkanı Obama, Rusya lideri Putin, Hamas lideri Halid Meşal ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefonla görüştüğünü söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin Filistin cephesinde ateşkes için çaba gösterdiğini aynı şekilde Obama’dan da İsrail’i ateşkese razı etmesini istediğini açıkladı. Erdoğan, Hamas yöneticilerinin haklı olarak garanti istediklerini de belirtti. Hamas’ın, “Eğer ABD garanti veriyorsa biz ateşkes yaparız” dediklerini de aktardı.
Başbakan Erdoğan, Kahire’de Obama’nın İsrail’e ateşkes konusunda baskı yapmasını bekliyordu.
Erdoğan, fırsat bulursa Başkan Obama ile Kahire’den de temas kuracağını açıkladı.

Haberin Devamı

‘İsrail hesap verecek’

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasını dinlemek isteyen gençler saatler öncesinden Kahire Üniversitesi bahçesinde toplandı.