Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Kanun hükmünde kararname nedeniyle Çankaya'yla hükümet arasında yaşanan gerginlik Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan'ın biraraya gelmelerine engel olur mu?
       Böyle bir durum gerek kurumsal gerekçe kişisel açılardan mümkün değildir. Anayasa'nın ve geleneklerin öngördüğü çalışma düzeni Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın en az haftada bir kez olmak üzere sık sık biraraya gelmelerini gerekli kılıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Sezer'in ve Başbakan Ecevit'in kişisel özellikleri, sorumluluk anlayışları ve devlete bakışları dikkate alınırsa böyle bir krizin yaşanmayacağı çok rahat söylenebilir.
       Kanun hükmünde kararname konusunda Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit'in görüş ayrılığı içinde oldukları biliniyor. Ancak yaşanan son temassızlık Cumhurbaşkanı Sezer'in programının haftalık olağan görüşmeye uygun olmayışından kaynaklanmış görünüyor. Bu hafta yapılması gereken haftalık olağan görüşmenin programı ise henüz belli değil. Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın haftalık olağan görüşmesinin programını Köşk'ün Özel Kalem'i düzenliyor ve Başbakan'ın Özel Kalemi'ne teyit almak üzere bildiriyor. Bu çalışma düzeni içinde görüşme programını yine Çankaya Köşkü'nün yapması gerekiyor.
       Cumhurbaşkanı Sezer, Özel Kalem'ine bu programı yaptırıp, Başbakanlığa ilettiğinde Başbakan Ecevit, görüşme davetine "hayır" der mi?
       Kırk yıllık siyaset ve devlet adamlığı deneyimi gözönüne alındığında Başbakan Ecevit'in Cumhurbaşkanı Sezer'in davetine "hayır" demeyeceği çok rahat söylenebilir. Bu nedenle Sezer ile Ecevit arasında uzun süre bir temassızlık beklemek yanlıştır. Devlet işlerinin gereğini herşeyin üzerinde tutan iki devlet adamının bir görüş ayrılığını kişisel sorun haline getirmeleri elbette beklenemez.
       Kanun hükmünde kararnamenin akıbeti ne olursa olsun Cumhurbaşkanı Sezer'in programlayacağı biçimde Başbakan Ecevit ikili görüşmeyi gerçekleştirecektir.
       Kamuoyunun beklentisi budur.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr