Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Milliyet’in dün manşetten duyurduğu İmralı tutanakları gündem oluşturdu. Ankara bürosundan arkadaşımız Namık Durukan’ın, Abdullah Öcalan’la BDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan arasındaki görüşmenin tutanaklarını haberleştirmesi büyük bir gazetecilik başarısıydı. Namık Durukan’ın haberi, sadece Türk basınının değil dış basının da ilgi odağı oldu. Yabancı ajanslar, Milliyet’in manşet haberini dünyaya duyurdular.

Milliyet’i tebrik
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile dün İmralı tutanaklarını konuştum. Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Milliyet’i tebrik ediyorum. Çok önemli bir gazetecilik yaptınız. Kamuoyunu da İmralı’da neler konuşulduğu konusunda aydınlattınız. Biz, bu sürecin başlangıcında, sürecin toplumsal uzlaşmaya dayanması gerektiğini vurguladık. Ana muhalefetin, muhalefetin, toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladık. Bizim dört şartımız vardı; samimi ve dürüst olun, toplumu bilgilendirin, süreci şeffaf yürütün, gizli bir ajandanız olmasın. Ancak bizi dinlemediler.”

Şeffaflığın önemi
Kılıçdaroğlu, bu tür süreçlerin çok hassas olduğunu anımsatarak, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Bu tür süreçlerde toplumun doğru bilgilendirilmesi çok önemlidir. Toplumun kabul etmeyeceği angajmanlara girilmemesi çok önemlidir ki biz bunu da vurguladık. Şimdi görünen şu; bir masanın iki ucunda iki muhatap var. Bunlardan biri Öcalan, diğeri de Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan. İmralı’da Öcalan’ın neler söylediği anlaşıldı. Şimdi Sayın Başbakan’ın bu konuda nasıl bir değerlendirme yapacağını merak ediyorum. İşte şeffaflığın önemi de burada ortaya çıkıyor. Biz, ifade ettiğim koşullara dikkat çekerek sürece engel olmayacağımızı kamuoyuna duyurmuştuk. Bu görüşümüzü koruyoruz. Bizim önemsediğimiz şeffaflık, dürüstlük içinde çalışmaların yürütülmesi, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve toplumun kabul etmeyeceği bir angajmana girilmemesidir.”

Belgeli gazetecilik
İmralı süreci, ilk günden bu yana Türkiye gündeminin en üst sırasında yer alıyor. Türkiye, tarihi bir süreç yaşıyor. Bu süreçle ilgili gelişmelerin haber değeri çok yüksek. Bu nedenledir ki, İmralı görüşmeleri, gazetecilerin ilgi odağını oluşturuyor.
İmralı’da neler konuşuluyor? Öcalan, ziyarete gelen milletvekillerine neler söyledi? Süreç hangi yönde gelişiyor?
Bugüne kadar İmralı’da neler konuşulduğuna, Öcalan’ın neler söylediğine ilişkin birçok haber gazetelerde, televizyonlarda yer aldı. Ancak bu haberler, birinci kaynaklara ve belgelere dayanan haberler değildi. Bu nedenle de gerçeği tam olarak kavramıyor, tahmin ve temenniler öne çıkıyordu.
İmralı’da neler konuşulduğunu Milliyet, görüşme tutanaklarını yayımlayarak kamuoyuna duyurdu. Milliyet’in haberi, gerçeği ortaya çıkarmış oldu.

Süreç şeffaflaşıyor
İmralı süreci ile ilgili olarak muhalefetten yükselen en önemli eleştiri, sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediği yönündeydi. Muhalefet partilerinin bilgilendirilmediği, kamuoyunun kafasındaki soru işaretlerinin giderilmediği, bunun da kaygıları artırdığı eleştirileri yapılıyordu.
Milliyet’in duyurduğu İmralı tutanakları, sürecin şeffaflaşmasını da sağladı. Kamuoyunda oluşan birçok sorunun yanıtı da yansımış oldu. Duyuma, tahmine ve temenniye dayalı haberler yerine, kimin ne söylediği, neyin doğru, neyin yanlış yansıdığı aydınlandı.