Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'yla, bazı meslektaşlarımızla birlikte Genelkurmay'da sohbet olanağı bulduk.
Genelkurmay Başkanı, daha çok deprem nedeniyle düzenlediği bu sohbet toplantısında gazetecilerle bir ufuk turu yaptı. Ülke gündemindeki sorunlara, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bakışını yansıttı.
Kıvrıkoğlu'nun yaklaşımları, hem komuta kademesinin, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 21. yüzyıla da hakim olacak değerlere sahip olduğunu gösteriyor.
Askerin 21. yüzyıla girerken temel aldığı üç önemli değerden söz edebiliriz:
1- Bilim,
2- Teknoloji,
3- Demokrasi,
Genelkurmay Başkanı'nın her soruna yaklaşımında bu üç temel ölçü hakimdi.
* * *
KIVRIKOĞLU, bilime verdikleri değeri, deprem felaketini değerlendirirken ortaya koydu:
"Felaketin büyüklüğü görmeden anlaşılmaz. Ben hayatımda filmlerde bile böyle büyük felaket görmedim. Tabii ilahi kudretin işidir, ama bize verdiği aklı iyi kullanmayarak zemin hazırladığımız da bir gerçektir. Tarih iyi incelenmemiştir. Bilimadamlarının uyarılarına özen gösterilmemiştir."Kıvrıkoğlu, Türk insanının
"kaderciliğe" değil,
"bilim"e yatkın olması gerektiğini de şu sözlerle vurguladı:
"Türk insanı biraz kadercidir. Bu felaketin sonuçları biraz da kaderciliğin sonuçları. Sadece `Allah bizi korur' demenin sonuç vermediği ortada."* * *
GENELKURMAY Başkanı bilim bağlamında teknolojinin önemini de sık sık vurguladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hareket yeteneğini, teknolojik gücünü, depremde çok iyi kullandığını belirtti. Uçak ve helikopterlerin yaralıları taşımadaki katkısının, hücumbotlar ve savaş gemileriyle insan tahliyesinin süratle gerçekleştirilmesinin altını çizdi.
* * *
VE demokrasi anlayışı...
Org. Kıvrıkoğlu,
"Türkiye" tahlili yaparken, demokrasi anlaşıyını da ortaya koydu.
Önündeki masayı işaret ederek:
"Bu masanın şekli de Türkiye'ye benziyor" dedi,
"Bu masa dört ayaklı, ama tek ayaklı olursa ve ona zarar gelirse ülke sıkıntıya girer."
"Tek ayak" dediği Silahlı Kuvvetler'di:
"Herşeyi Silahlı Kuvvetler'den beklemek doğru değil. Bu masanın tek ayağı olsa ve o da Silahlı Kuvvetler olsa, o ayak da tekme yerse ne olur? Ama ne kadar fazla ayağı olursa, ülke yere o kadar sağlam basar. Bu nedenle ben deprem felaketinde inisiyatif gösteren sivil kuruluşların bu hareketini memnuniyetle karşılıyorum. Bu ülke 65 milyonundur. Her ne kadar yasama görevini seçtiği vekilleri, yürütmeyi hükümet, yargıyı onun adına adalet görüyorsa da, asıl patron millettir."
* * *
KIVRIKOĞLU'nun bir önemli mesajı da rejimle ilgiliydi.
Demokratik laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini körletmeye çalışanlara Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sıcak bakmayacağını vurguladı.
Bu bağlamda "28 Şubat bitmedi" derken, ileriye dönük mesaj da verdi:
"28 Şubat bir süreçtir. 1997'de değil 1923'de başlamıştır. İrtica tehdidi sürdükçe devam edecek bir süreçtir. Bu tehdit on yıl sürerse, 28 Şubat da on yıl sürer. Yüz yıl sürerse yüz yıl sürer, bin yıl sürerse bin yıl sürer."
Kıvrıkoğlu, basın sohbetinde, ayrıntılarını haber sayfalarımızda bulacağınız net mesajlar verdi.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr