Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Kızılay, depremin büyüteç altına aldığı kurumların ilki oldu. Kamuoyu baskısı Kızılay'da yönetim değişikliğine yolaçtı.
Kızılay'ın Körfez'de yaşanan deprem felaketine karşı süratle yanıt verecek bir yapıya sahip olmadığı, köhne kaldığı, malzeme niteliği ve sevkiyatı bakımından yetersizliği ortak kanı haline geldi. Kızılay'ın yeniden yapılandırılması da kamuoyunun ısrarla gündemde tuttuğu bir talep haline geldi.
Bu durum karşısında Kızılay Genel Başkanı Kemal Demir istifa ederek yeniden yapılanmaya kapıyı araladı.
Kızılay'la ilgili olarak ortaya atılan örgütsel, maddi ve kişisel iddialar konusunda ise Başbakan Ecevit de harekete geçmiş bulunuyor.
Ecevit, Kızılay'ın bütün hesap ve işlemlerinin incelenmesi ve baştan sona kadar sıkı bir teftişten geçirilmesi için Başbakanlık Teftiş Kurulu'na görev verdi. Teftiş Kurulu her açıdan Kızılay'ı masaya yatıracak. Bütün hesap ve işlemlerine el konulacak ve geriye doğru detaylı bir inceleme başlatılacak.
İnceleme sonucunda ortaya çıkacak rapora göre de Kızılay'ın yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi için harekete geçilecek.
* * *
KIZILAY'a yöneltilen eleştirilerin çoğu yerinde olabilir. Eleştirilerin, kurumun çağdaş ve hareket kabiliyeti yüksek bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olması gerekir. Yoksa kişilerin hedef alınması, bir kanıta dayanmadan karalanması, yöneticilerin yaşlarıyla ilgili alaycı imalarda bulunulması uygun bir yaklaşım değildir. Yönetim tarzı ve zihniyetinin eleştirilmesi başka, insanların yaşlarıyla - başlarıyla alay etmek başka. Yenilik, değişim, çağdaşlaşma, yaşla değil başla ilgili bir olay.
Kızılay konusunda kamuoyunun baskısı ve talepleri etkili olmuş, devletin en yetkin denetim organları devreye girmiş ve yönetim değişmiştir. Gerekirse yine değişir.
Bundan sonra yapılması gereken deprem felaketi ile ne kadar önemli bir kurum olduğu bir kez daha anlaşılan Kızılay'ın yeniden yapılanmasına herkesin yardımcı olmasıdır.
Kişisel iddialara gelince çağdaşlığın asıl gereği denetim sonuçlarını beklemek ve yargısız infazdan kaçınmaktır.
"Ben yaşını beğenmedim" yaklaşımı çağdaşlık ve yenilenme göstergesi sayılamaz.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr