Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

YUNANİSTAN, Türkiye ile savaşı göze alabilir mi?
Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, bu soruya, "vallahi, göze alabilirler" diye yanıt veriyor:
"Alabilirler, çünkü , bunlar, bir mağlubiyet pahasına Türkiye'yi Avrupa'dan silmeyi düşünüyor olabilerler."
Başbakan Mesut Yılmaz, Sezgin'i onaylayarak söze giriyor:
"Genelkurmay'ın değerlendirmesi böyle. Kontrollü bir savaşı göze alabilecekleri yönünde."
Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın sözlerinden, Genelkurmay'ın son zamanlarda Yunanistan'ın Ege'de yarattığı sürtüşmelerden bir çatışma çıkabileceği beklentisinde olduğunu anlıyoruz.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Yılmaz ve Sezgin'in sözlerini biraz daha açıyor:
"Kanımca Yunanistan kışkırtma taktiği uyguluyor. Türkiye ile kısa süreli bir askeri çatışma çıkartıp Avrupa'yı Türkiye'ye karşı tavır almaya mecbur etmeyi planlıyor olabilirler. Ama biz bu oyuna gelmeyiz. Türkiye'yi kısa ve kontrollü bir çatışma tuzağına çekmek istiyorlar. Böylece Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini tümüyle olanaksız kılmayı hedefliyorlar."
Milliyet'in Ankara Bürosu'ndaki akşam yemeğinde Başbakan ve Yardımcıları, Yunanistan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini engellemek için savaş dahil her yola başvurabileceği kanaatinde birleşiyorlar. Milli Savunma Bakanı Sezgin, Yunanistan'ın Ege'deki tatbikatlar konusundaki "hırçın" tavrını şöyle anlatıyor:
"Bunlar o kadar edepsizler ki, normal tatbikatları bitti, sırf bizimki var diye yine tatbikat koydular. Bizim Toros tatbikatımız 3 Kasım'da başlayacak. Onlar daha önce yaptılar. Şimdi Toros tatbikatı var diye 29 Ekim'le 6 Kasım arasında yeniden tatbikat koydular."
Başbakan Mesut Yılmaz, Girit'e bu düşüncelerle gidiyor. Yunanistan Başbakanı Simitis'in, başbaşa görüşme isteği bu nedenle Ankara'da bir heyecan yaratmış değil. Bir yandan görüşme isteğiyle "iyi niyet" gösterisi yapan Yunanistan'ın diğer yandan Ege'de "sıcak çatışma" arayışı çelişiyor. Bu nedenle de Ankara, Atina'ya güvenmiyor.
Bu atmosfer içinde Girit'ten bir "Davos ruhu" beklemek mümkün gözükmüyor.

Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr