Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


MHP Başkanlık Divanı, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak Başbakan Ecevit'in önerisini değerlendirdi ve kamuoyuna açıkladı.
MHP lideri Bahçeli de, dün partisinin grup konuşmasında alacakları tutumun çerçevesini çizdi.
Bu açıklamalara bakarak, MHP'nin konuya "iki aşamalı" baktığını söyleyebiliriz:
1- Anayasa değişikliği,
2- Cumhurbaşkanı'nın seçimi.
MHP lideri Bahçeli, partilerin önce Anayasa değişikliği üzerinde uzlaşmalarını, bu sağlanıp Anayasa değiştirildikten sonra da, isimlendirmeye geçilmesini istiyor.
MHP Başkanlık Divanı'nda alınan tutumun iki amacı var:
1- ANAP lideri Mesut Yılmaz'ı bu konuda net tavır almaya zorlamak,
2- Yılmaz'ın elini görmeden Cumhurbaşkanı Demirel'in yeniden seçimi konusunda kendini bağlamamak.
MHP bu yaklaşımıyla, Cumhurbaşkanı Demirel'i konu etmeden, özellikle ANAP'ın, Anayasa'yı cumhurbaşkanının iki kez ve beşer yıllığına seçilmesine olanak sağlayacak şekilde değiştirilmesi konusunda samimi olup olmadığını test ediyor.
Bu testi yapabilmek için de cumhurbaşkanı adaylığı konusunda isimlendirmeye gitmeden ve Demirel'in ikinci kez seçilmesi konusunda kendisini bağlamadan, ANAP lideri Yılmaz'ın elini açmasını istiyor.
Öncelikle Anayasa'yı değiştirme konusunda ANAP'ın kendisini bağlamasını istiyor. MHP bu yolla, ANAP'ın Demirel'i ikinci kez seçme konusunda da samimi olup olmadığını anlamaya çalışıyor.
MHP, ANAP'ın, "önce olmazları gösterme" biçiminde özetlenen muhtemel senaryosunu açığa çıkarmayı hedefliyor.
Eğer ANAP isimlendirmeye gidilmeden Anayasa değişikliğine destek olursa, MHP açısından sorun yok. O zaman Anayasa değişikliğinin yapılması ve sonradan Demirel'in aday gösterilmesi MHP açısından mümkün. Ama Anayasa değişikliği gerçekleşmezse, o zaman da, ANAP'a, "Anayasa değiştirilemedi, bu durumda Demirel seçeneği düştü, dolayısıyla Yılmaz aday olabilir" şeklinde bir senaryoyu sahneye koyma olanağı tanımak istemiyor.
Böyle bir durum doğarsa, MHP'nin eğilimi, meydanı ANAP'a bırakmak değil, kendi adayını çıkarmak.
Sonuçta, ANAP'ın da uzlaşmaya katılarak Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi halinde, ikinci aşama olarak Cumhurbaşkanı Demirel'in yeniden seçilmesine destek verebilir.
MHP açısından bunun koşulu, ANAP'ın, "bunalım politikası" izleyerek, Anayasa değişikliğini tıkamaması ve aradan, liderini Çankaya'ya göndermeye çalışmaması...
MHP'nin beklediği ANAP'ın tavrının netleştirilmesi işi ise Başbakan Ecevit'in liderlerle yapacağı ikinci tura kalıyor...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr