18 NİSAN'da seçim kararı alan milletvekilleri, 15 Nisan'da üç aylık maaşlarını peşin alacaklar.
Milletvekillerinin üç gün için 3 milyar 300 milyon civarında peşin maaş alacak olması, kamu vicdanında
"uygun" bir yer bulmuyor.
Bir güne bir maaş düşüyor: 1 milyar 100 milyon lira.
Anayasa, kamu vicdanı ve hizmeti yaklaşımıyla, milletvekilleri maaşı ile devlet memurları maaşı arasında
"tavan" açısından bir ilişki kurmuştur.
Anayasa'nın 86. maddesi, milletvekili ödeneğinin aylık tutarının en yüksek devlet memurunun aldığı miktarı aşamayacağını hükme bağlar. Anayasa, bu sınırı koyduktan sonra diğer hususların yasayla düzenlenmesini emreder.
Meclisimiz de bu yasayı çıkarmıştır.
Aylığını peşin alan memur, bir aylık çalışmasını tamamlamadan görevinden ayrılırsa, maaşının çalışmadığı günlere isabet eden tutarını geri öder. Ancak, emeklilik ve ölüm halinde peşin ödenen maaş geri alınmaz. Ölüm halinde milletvekiline ödenen peşin ödenek ve yolluk da geri alınmaz.
Ancak, yasa, milletvekillerine bir ayrıcalık da getirmiştir. 3671 sayılı bu yasanın 6. maddesi, ölümle birlikte, çeşitli nedenlerle seçimlerin yenilenmesi halinde peşin ödenen üç aylık ödenek ve yollukların geri alınmayacağı hükmünü taşır. Aynı maddede, milletvekilliği sıfatı kalkanların istihkaklarının izleyen aybaşından itibaren verilmeyeceği hükmü de vardır.
Durum hukuki ve etik açıdan tartışılacak niteliktedir.
Ödenek ve yolluğa hak kazanma ve kaybetme, milletvekilliği sıfatını kazanma ve kaybetmeye bağlandığı halde, sadece seçimlerin yenilenmesi hali için özel bir hüküm getirilmiştir.
Diğer hallerde milletvekilliği sıfatı kaybedilince ödenek ve yolluk hakkı düştüğü halde, seçimlerin yenilenmesi durumunda üç aylık peşin ödenen yollukların hak edilmiş gibi geri alınmaması, Anayasa'nın
"eşitlik" ilkesiyle ne derece bağdaşır?
Devlet memuru, memuriyet sıfatını kaybedince peşin aldığı bir aylık maaşın geri kalanını iade ederken, milletvekilliği sıfatını üç gün taşıyacağı bilindiği halde üç aylık peşin maaşın ödenmesi ve geri alınmaması,
"eşitlik" ilkesine aykırı değil midir?
Bu açıdan yasanın Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülemez mi?
Bir diğer açıdan bakınca...
Üç gün için üç aylık maaşı peşin almak, milletin vekili olanların vicdanını rahatsız etmez mi? Etik yönden, bu maaşın alınması ve geri ödenmemesi milletvekilinin vicdanına sığar mı?
3 gün çalışıp 90 günlük maaş almak, ne hukuka ne de vicdana sığmıyor.
Cüzdana da sığmaması gerekmez mi?
Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr