Fikret Bila
MECLİS'ten zorlanmadan güvenoyu alan hükümet, kamuoyunun da beklentisine uygun olarak hızla icraata yöneldi.
Yılmaz, Ecevit ve Sezgin güvenoyu alır almaz, hükümetin icraat önceliklerini belirlediler ve dün Meclis Başkanı Kalemli'ye giderek bir çalışma takvimi önerdiler.
Hükümetin ilk talebi Meclis'in tatile sokulmaması oldu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e hükümetin saptadığı öncelikleri sorduk.
Bülent Bey, öncelikle Meclis'in tatilinin ertelenmesini istediklerini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
"Sayın Kalemli'yle yaptığımız görüşmede Meclis'in acil çözüm bekleyen sorunlar için açık tutulmasını istedik. Meclis'te görüşülmeyi bekleyen önemli yasalar var. Kamuoyunun sabırsızlıkla beklediği konular var. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
1- NÜFUS TESPİT YASASI: Bu yasa önerisi komisyonlardan geçmiş durumda. Genel Kurul'da görüşülecek aşamaya gelmiş bulunuyor. Bu önerinin yasalaşması için gündemin ön sıralarına çekilmesi gerekiyor.
2- GAZETECİLERE AF: Cezaevinde bulunan gazetecilerin durumunun öncelikle ele alınması söz konusu. Bu amaçla da bir yasa önerisi gündeme gelecek. Bu konuda Adalet Bakanı Sayın Oltan Sungurlu, Devlet Bakanları Sayın Hikmet Sami Türk, Sayın Cavit Kavak ve Sayın Rıfat Serdaroğlu birlikte bir çalışma yapacaklar.
3- 8 YIL: Kamuoyunun çözüm beklediği sorunların başında gelen sekiz yıllık kesintisiz zorunlu ve temel eğitim konusu var. Milli Eğitim Bakanı Sayın Hikmet Uluğbay, göreve geldiği günden beri, bu konudaki çalışmasını yürütüyor. Şimdi Sayın Uluğbay'la birlikte ANAP'tan Sayın Avni Akyol ve Demokrat Türkiye Partisi'nden Sayın Refaaddin Şahin de bu çalışmaya katılacaklar. Milli Eğitim Bakanı, bu konuda yasa tasarısı taslağını ilk Bakanlar Kurulu'na getirecekler. Hükümet düzeyinde bir sorun çıkacağını sanmıyorum.
4- GÜNEYDOĞU: Güneydoğu'yla ilgili yarım kalmış veya devre dışı bırakılmış yatırım ve projelerin tamamlanmasına öncelik verilecek. Bu nitelikte 134 adet yatırım ve proje var. Bunların çoğu önemli sayılmayacak kaynaklarla tamamlanabilecek durumda. Örneğin, bölge yatılı okulları ve yurtlar. 4 - 5 trilyonluk bir kaynak tahsisiyle bu yatırımlar tamamlanacak aşamada. Keza yarım kalmış organize sanayi bölgeleri var. Bunların tamamlanması için de 2 - 3 trilyonluk kaynak aktarımları yeterli görülüyor. Keza küçük yatırımlarla önemli ölçüde istihdam yaratabilecek projeler var. Kilimcilik, arıcılık gibi. Bu alanlardaki yatırımlar da tamamlanarak, istihdam yaratılmasına yönelinecek."
Ecevit, Meclis'in devreye sokularak icraatın hızlandırılması ve güçlendirilmesi için hükümet dışındaki partilerden de yardım isteneceğini vurguluyor. Çözüm üretiminde diğer partilerin öneri ve katkılarına açık olduklarını belirtiyor.
Ecevit'in yaklaşımı hükümetin kamuoyunun desteği ve beklentisinin bilincinde olduğunu gösteriyor.
Jet hızıyla işe koyulmaları, yüklendikleri sorumluluğun farkında olduklarının göstergesi...
Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr