Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret Bila


İÇİŞLERİ eski Bakanı Meral Akşener tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na vekaleten getirilen ve Genelkurmay'ı izlemek üzere özel birim oluşturan Bülent Orakoğlu hakkındaki dava hukuk ve siyaset tarihine geçecek boyutlar taşıyor.
Orakoğlu ile birlikte Silahlı Kuvvetler'den bilgi toplayan, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanı'na aktaran diğer görevliler Deniz kuvvetleri Mahkemesi'nde yargılanacaklar.
Deniz Kuvvetleri Savcısı, suçun "askeri" nitelikte olduğu yaklaşımıyla Genelkurmay'ı izleme faaliyetine katılan asker veya sivil tüm ilgililerin askeri mahkemede yargılanması gerektiği sonucuna varmış durumda. Bu nedenle sadece istihbarat toplayan polis kökenli onbaşı ve ilgisi bulunan deniz subayları değil, Bülent Orakoğlu ve ilgili görülen diğer emniyet mensupları da askeri mahkemece yargılanacak.
Davayı hukuk tarihine geçirecek olan özellik, savcının iddianamesini dayandırdığı ceza hükümleri olacak. Savcı, Orakoğlu davasının Askeri Ceza Yasası'nın 54. maddesine atıfla Türk Ceza Yasası'nın 132. maddesine göre görülmesini istiyor.
1632 sayılı Askeri Ceza Yasası'nın 54. maddesi "hıyanet" başlığını taşıyan üçüncü babında yer alıyor. "Vatan aleyhindeki cürümler" başlığıyla düzenlenen 54. madde hükmü şöyle:
"Vatan aleyhinde bir cürüm yapan askeri şahıslar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 125'inciden 145'inci maddeye kadar olan maddelerin hükümleri uygulanır."
Askeri Ceza Yasası'nın atıfta bulunduğu Türk Ceza Yasası'nın 125 - 145'inci madde hükümleri ise "Devletin şahsiyetine karşı cürümler"i düzenliyor.
Deniz Kuvvetleri Savcısı, Orakoğlu ve arkadaşlarının faaliyetlerini Askeri Ceza Yasası'nın 54. maddesi atfıyla Türk Ceza Yasası'nın 132. maddesi kapsamında görüyor.
Orakoğlu ve arkadaşlarının yargılanacağı 132. madde hükmü de şöyle:
"Devletin emniyetine veya dahili, yahut beynelmilel siyasi menfaatlerine taalluk eden evrak veya vesikaları tamamen veya kısmen yok eden, tahrip eden veya üzerinde sahtelik yapan veyahut muvakkaten de olsa bunları tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanan, hile ile alan veya çalan kimse sekiz seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası ile cezalandırılır."
Orakoğlu davasıyla, ilk kez Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı gibi çok üst düzey bir emniyet görevlisi askeri mahkemede "vatan aleyhine cürüm" işlemek suçuyla yargılanacak.
Siyasi açıdan da ilk kez, "hükümetin devlet aleyhine faaliyeti" yargılanmış olacak.
Orakoğlu davası her iki yönüyle tarihi bir nitelik taşıyacak...

Yazara EmailH.Bila@milliyet.com.tr