Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi Heybeliada dün törenle denize indirildi. Heybeliada'nın isim anneliğini Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un eşi Sevil Başbuğ yaptı.
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ başta olmak üzere törene katılanları duygulandıran, Heybeliada'nın Türk Deniz Kuvvetleri tarafından tasarlanmış ilk gemi olmasıydı.
Özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın heyecanı ve gururu görülmeye değerdi. Türk mühendisleri ve işçileri tarafından inşa edilen Heybeliada'nın yüzde 80'inden fazlası yerli üretim. 12 korvetin ikincisi olan Büyükada'nın ilk kaynağı da TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından yapıldı.
Milli Gemi (MİLGEM) projesinde yer alan 12 korvetten ilki olan Heybeliada'nın savaş yönetim merkezleri de ASELSAN ve HAVELSAN'a ait.
Oramiral Ataç, Türk sivil ve askeri gemi sanayiinin çok daha büyük gemiler ve denizaltılar yaptığını, ancak bunların tasarımının yabancı ülkelere ait olduğunu anımsatarak, Heybeliada'yı ilk milli savaş gemisi olduğu için, "Bizim takımın yıldızı" diye nitelendirdi.

'Böyle devam'
Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ ise törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkat çekti. Org. Başbuğ, Türkiye'nin Hazar bölgesi, Kafkasya ve Orta Asya düşünüldüğünde stratejik öneme sahip bir enerji köprüsü ve dağıtım yeri olduğuna dikkat çekti. Bu özelliği nedeniyle de Türkiye'nin güçlü bir deniz kuvvetlerine sahip olması gerektiğini vurguladı.
Savunma sanayiinin ulaştığı yüksek düzeyin altını çizen Başbuğ, Heybeliada korvetinin milli olanaklarla inşa edilmiş olmasının önemi üzerinde durdu.
Org. Başbuğ, konuşmasını, denizcilerin tabiriyle bitirdi:
"Viya böyle"
Org. Başbuğ'un bu sözleri gazeteciler ve denizci olmayanlar arasında merak uyandırdı.
"Viya böyle"nin ne anlama geldiğini sorduğumuz denizciler, bu tabirin, "Böyle devam et, bu yolda, devam et, bu rotada devam et" anlamına geldiğini söylediler.
Org. Başbuğ'un denizcilere hitaben sarf ettiği bu sözler, Türk savunma sanayiinin yeni projelere devam etmesi anlamını taşıyordu.
Başbuğ'un "Böyle devam" anlamına gelen sözleri, gazeteciler arasında, "Acaba Başbakan Erdoğan da yola devam sloganını denizcilerden mi aldı?" esprilerine neden oldu. Aynı şekilde Org. Başbuğ'un Başbakan'ın sloganının bir benzerini kullandığı şakaları da yapıldı.

'Paşa demeyin'
Yoğun yağmur ve şiddetli rüzgâra rağmen büyük heyecanla gerçekleştirilen tören sonrasında komutanlarla sohbet olanağı bulduk.
Org. Başbuğ, sözünü sıkı bir şekilde tutuyor. Resepsiyonlarda ayaküstü konuşmayacağını belirtmişti. Tören sonrasında bu kurala bağlı kaldı.
Ayrıca Org. Başbuğ, "Bana paşa veya komutan denilmesinden rahatsız oluyorum. Böyle hitap etmeyin" de demişti. Org. Başbuğ, bu ricasını dün de sürdürdü.
Savunma muhabirleriyle sohbet ederken, "Tabii yılların alışkanlığı, kolay değişmez ama siz yine paşam yerine Org. Başbuğ, General Başbuğ veya başka bir ifade kullanmaya çalışın" diyerek şakalaştı. Bu konuda ısrarcı olduğunu gösterdi.