Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ziyareti sonrasında, gazetecilere, “Genelkurmay Başkanı biraz serzenişte bulundu, manşetlere kızmış biraz” dedi. Org. Özel’in, Vali Balkanlıoğlu’na gazete manşetleriyle ilgili olarak ne dediğini, nasıl bir tepki yansıttığını bilmiyoruz. Valiliğe girerken meslektaşlarımızın sorularına “konuşmayacağım, konuşmayacağım” diye karşılık vermekle yetindi. Başka bir tepki göstermedi. Böylesine büyük facialara gazetelerin ve televizyonların en geniş yeri ayırmaları, olayı aydınlatmaya çalışmaları, soru sormaları, yanıt aramaları görevleridir. Bu sadece facialar için değil kamuoyu açısından haber değeri taşıyan her olay için geçerlidir.

“İçim yanıyor”
Afyon’da meydana gelen patlamada 25 askerimizin şehit olmasına en fazla üzülenlerin başında Genelkurmay Başkanı Özel’in geldiğine kuşku yok. Şehit cenazelerinde kontrol etmekte zorlandığı gözyaşlarıyla da derin üzüntüsünü dışa vurmuştu.
Afyon’daki 25 şehit için de aynı duygular içinde olduğu Afyon ziyareti sırasında yüzünden yansıyordu. Afyon’dan Ankara’ya döndükten sonra başsağlığı için arayan hükümet üyelerine olay gecesinde izlediği görüntüler nedeniyle içinin yandığını, çok üzüldüğünü ifade ettiğini öğrendik. Bu insani duyguları anlayışla karşılamak gerekir.
Kato dağında gece gündüz teröristlerle şiddetli bir mücadele veren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şehitlerden duyduğu acı ve üzüntüye Afyon’daki gibi faciaların eklenmesi elbette duygu dünyasını çok derinden etkiliyordur. Bu nedenle empati yapmak, karşılıklı anlayış içinde olmak ve tabii yaşanan felaketlerden ders çıkarmak en doğru tutum olur.

Eroğlu’nun önerisi
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaşanan felaketten ileriye dönük ders ve önlem çıkaran bir bakan.
Afyon faciasından sonra Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’le görüşmesinde, şehir içinde kalmış mühimmat depoları başta olmak üzere ihtiyaç duyulan askeri tesislerin şehir dışına, daha güvenli bölgelere taşınması için orman arazilerinden yer tahsis etmeye hazır olduklarını söylemiş. Afyon’da patlayan TSK’nın en büyük mühimmat deposu yerleşkesi de başlangıçta şehir dışında olmasına karşın artık yavaş yavaş şehirle birleşmiş durumda. Etrafında köyler, mahalleler oluşmuş, okullar inşa edilmiş...
Org. Özel’in, Eroğlu’nun bu önerisine, “Hükümet yer tahsis ederse bu tesisleri şehir dışlarına taşırız” yanıtı verdiği de gelen bilgiler arasında. Afyon’daki bu facia başta mühimmat depoları olmak üzere askeri birlik ve tesislerin şehir dışlarına taşınması düşüncesini hızla hayata geçirecek gibi görünüyor.

Valinin hediyesi
Afyon Valisi Balkanlıoğlu’nun Genelkurmay Başkanı Org. Özel’e Bayat halısı hediye etmesi haber sitelerinde eleştiri konusu oldu.
Valinin, Genelkurmay Başkanı’na hediye vermesi geleneksel bir davranış ancak dün bu tür törenlere uygun bir gün değildi. Zamanlaması yanlıştı. Kuşkusuz Vali’nin geleneksel karşılama biçimine o anda Genelkurmay Başkanı’nın tepki vermesi de olmazdı. Doğru davranış bu tür bir karşılama töreni yapmamak ve önceden bilgi vermek olurdu.

Koç: “İzleyeceğiz”
Afyon’da olayı inceleyen ve yetkililerden bilgi alan, ailelerle ve yaralılarla görüşen CHP heyetinden Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, şehitlerimizin anısına ve ailelerine duydukları saygı içinde olayı yakından izlediklerini belirtti. Koç, CHP’nin, Afyon’daki patlamayla ilgili soruşturma sonuçlarını makul bir süre bekleyeceğini de ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı: “Acımız çok büyük ve çok taze. Şehitlerimizin ailelerini daha fazla üzmemek, rahatsız etmemek adına çok dikkatli bir şekilde olayı takip ediyoruz. Ortada yanıtlanması gereken çok soru var. Umut ediyoruz ki, kısa sürede soruşturmalar sonuçlanır ve olayın nasıl meydana geldiği konusunda kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılır. Ve yine umuyoruz ki, bu inceleme ve soruşturmalar düşürülen F-4 uçağımızda olduğu gibi zamana yayılıp geçiştirilmez.”

Meclis araştırması
Koç, olayın tatmin edici biçimde aydınlatılmaması, sorumluların ortaya çıkarılmaması ve gereğinin yapılmaması halinde konuyu Meclis’e getireceklerini de şöyle ifade etti: “Makul bir süre sonra tatmin edici bir açıklama yapılmaz, soruşturmaların üstü kapatılmaya çalışılırsa Meclis’in denetim mekanizmasını harekete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu bizim görevimiz ve sorumluluğumuz. Meclis açılır açılmaz bu konuda bir önerge vererek araştırma komisyonu kurulmasını talep etmeyi düşünüyoruz. Bu, söz konusu faciayla ilgili olarak tatmin edici bir açıklama yapılıp yapılmayacağına bağlı.”