Başbakan Bülent Ecevit, bugün Moskova gezisine başlıyor.
Gezinin dört önemli konusu var:
1- PKK,
2- Çeçenistan,
3- Mavi Akım,
4- Ticaret.
Başbakan Ecevit'le dün grup toplantısı sonrasında Meclis'te sohbet olanağı bulduk.
Ecevit, PKK'nın Rusya'daki faaliyetleri konusunda Moskova'nın bilgilendirilmesini çok önemsiyor:
- Bu amaçla geziye MİT Müsteşarı da katılacak. Paris'ten Dışişleri Bakanımızla birlikte Moskova'ya geçecek ve orada bize katılacak.
MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un PKK ile ilgili, belge ve bilgi vermek üzere Ecevit'e eşlik etmesi, Ankara'nın bu konuya verdiği önemi gösteriyor.
MİT Müsteşarı'nın Moskova'ya vereceği
"PKK dosyası" detaylı bilgi ve belgeler içeriyor.
- PKK'nın Rusya'daki yerleşim yerlerinin fotoğrafları,
- Rusya'da faaliyet gösteren PKK'lıların adresleri, isimleri, resimleri,
- Apo'nun Rusya'da kaldığı süre içinde barındığı yerler ve kurduğu temaslar, telefon trafiği.
Ecevit'in beklentisi, teröre karşı Moskova ile işbirliği protokolünün imzalanması.
* * *
ANKARA, Çeçenistan sorununu Rusya'nın iç sorunu olarak görme eğiliminde, ancak Başbakan Ecevit, dünkü görüşmemizde önemli bir gelişmeden söz ediyor:
- Olayın insani boyutuyla elbette ilgiliyiz. Nitekim dün insani yardım yapmak istediğimizi bildirdik. Rus makamlarına müracaat ettik ve onlar da kabul edip izin verdiler.
Ecevit'in gezisi öncesinde Moskova'nın, Ankara'nın Çeçenistan'a insani yardım yapma talebini kabul etmesi önemli görülüyor.
Ankara ayrıca insani yardım konusunda uluslararası kuruluşları da uyarmış durumda.
Ecevit, Moskova'da Çeçenistan'la ilgili olarak,
"sivillerin öldürülmesi ve mağdur edilmesi konusunda Ankara'nın duyduyu kaygıyı" da dile getirecek.
* * *
ÜÇÜNCÜ önemli konu Mavi Akım projesi.
Projeyle ilgili pürüzler giderilmiş durumda.
Ankara'nın kararı, projeye devam edilmesi yönünde. Ecevit'in Moskova'ya vereceği bu mesaj da önemli. Çünkü, ABD'nin projeye çekinceyle yaklaştığı ve muhalefet ettiği biliniyor.
Ancak, Ankara'nın görüşü Mavi Akım projesinin Bakü - Ceyhan'a alternatif olmadığı şeklinde. Türkiye'nin gaz gereksinmesi de projenin bir an önce yaşama geçirilmesini gerektiriyor.
Ecevit'in bu konudaki görüşü şöyle:
- Bizim Rus gazına da, Türkmen gazına da gereksinmemiz var. Türkmen gazı ancak 2002'den sonra verilebiliyor. Ruslar 2001'den itibaren verebilecekler. Her iki boru hattına da gereksinimiz var. Bize göre bu boru hatları alternatif hatlar değil.
* * *
VE ticaret...
Rusya'ya olan ihracatımız, 1997'den 1998'e yüzde 35'lik gerilime göstermiş. Bu yılın ilk beş ayındaki düşüş de yüzde 70.
Ecevit, ticaret hacminin geliştirilmesi konusunu masaya getirecek.
Türk müteahhitlerinin ileriyi düşünerek Moskova'da kurdukları Ticaret Merkezi'nin temeli Ecevit tarafından atılacak.
Ecevit,
"ticaretimizin gelişmesi için Rus ekonomisinin sıkıntılarını aşması konusunda bizim de yardımcı olmamız gerekiyor" diyor.
Ecevit'in Moskova gezisi bu hava içinde başlıyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr