Geçenlerde izlediğim bir filmde, Amerikalı yargıç, onları sık sık terk eden ve yeterince sevgi veremeyen bir anneye, iki çocuğunun velayetinin teyzelerine verildiğine ilişkin kararını okurken, şöyle diyordu:
"Size gelince Bayan Ruth, unutmayın ki, dünyadaki her problemin altında bir sevgisiz çocuk vardır. Size büyümenizi tavsiye ederim."
Kulaklara küpe olacak nitelikte bir saptama ve tavsiye...
Çocuk Hakları Günü nedeniyle yazdığımız "Jandarma ve çocuk" başlıklı yazıda, Jandarma Genel Komutanlığı Bahçeşehir Çocuk Suçlarını Önleme Merkezi'nden söz etmiş, kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklara ilişkin bilgiler sunmuştuk. Jandarma'nın bu merkezinin örnek alınmasını ve yaygınlaştırılmasını dilemiştik.
Bu dileğe en önemli destek bilim adamlarımızdan ve polisimizden geldi. Örneğin ODTÜ Psikoloji Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Metin Özdemir, jandarmanın bu girişimini kutladıktan sonra, bu tür faaliyetlerin sivil toplum kuruluşlarınca üstlenilmesini ve yaygınlaştırılmasını diliyordu. Bir psikolog olarak, kimsesiz çocuklara, sokakta yaşayan çocuklara, bakıma muhtaç çocuklara sivil toplum örgütlerinin kucak açmasının toplumsal bir görev olduğunu vurguluyordu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı da jandarma gibi polisin çocukların suça maruz kalmaları ve suç işlemelerini önlemek ve onları topluma kazandırmak için emniyet teşkilatının başlattığı ve yürüttüğü girişimler hakkında bilgiler verdi.
Emniyet, çocukları korumak ve kazanmak amacıyla oluşturduğu "çocuk polisi" uygulamasını hızla yaygınlaştırıyor. Bu amaçla bugüne kadar özel olarak eğtitilmiş polis sayısı 600. Emniyet Genel Müdürlüğü, çocuk şube müdürlükleri oluşturarak, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Kars, Ağrı, Artvin, Ardahan, Iğdır, Rize, Muş, Bitlis, Bingöl, Batman, Uşak ve Bartın illerinde uzman personelle çocuklara hizmet vermeye başlamış durumda.
Suça maruz kalmış ve suç işleyen çocuklara karşı artık "karakol" yaklaşımı terkedilmiş. Yerine, sosyal hizmet uzmanı, pedagog, psikolog ve çocuk gelişimcisi gibi uzman personelle yürütülen çocukları suça ve suçluya karşı koruma, rehabilite ederek topluma kazandırma anlayışı hakim kılınmış.
Polis, bu uygulamasını "çocuğun polisi değil, polisin çocuğu anlayacağı bir yaklaşım" olarak tanımlıyor.
"Çocuk polisi"nin tanımı ise şöyle:
"Çocuk polisi, polisin çocuklara yönelik olarak yürüteceği hizmetler konusunda 0 - 18 yaş arası gelişim özellikleri, davranış biçimleri, mülakat teknikleri, iletişim becerisi gibi konularda hizmetiçi eğitim almış sivil istihkak alan Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelini ve hizmet branşını ifade eder."
Polis, çocuk için korkulacak, uzak durulacak, kaçılacak biri değil, tam aksine güvenilecek, sığınılacak, yardım istenilecek biri olmalı. Çocukların kafalarında bu imaj oluşmalı...
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgiler ve "çocuk polisi" uygulaması bu amaç doğrultusunda önemli adamlar atıldığını gösteriyor.
Çocuk korkuyla değil, sevgiyle gelişir.
Ailesinden yeterince sevgi almamış, alamamış çocuklara bu sevgiyi vermek toplumun borcu, hepimizin görevidir.
Çocuğu en iyi sevgi korur...
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025