Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


İmralı’da Abdullah Öcalan’la başlayan görüşme sürecinin bu aşamasında Kandil’in ve PKK’nın Avrupa kolunun vereceği yanıtların beklenmesi aşamasına gelindi.
BDP bu iki adresten alacağı yanıtlara kendisininkini de ekleyerek İmralı’ya götürecek. Açıklanan prosedür böyle.
Öcalan, BDP milletvekilleriyle görüşürken mektubunda gösterdiği yol haritasının “taslak” olduğunu söylemiş, gelecek yanıtlardan sonra kesin şeklini vereceğini duyurmuştu.

Kandil’den Öcalan’a destek
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, dağda yaptığı görüşmeden edindiği izlenimi aktarırken, Kandil’in de Öcalan’ın girişimine tam destek verdiğini ve Öcalan’ın yürüttüğü görüşme sürecinin kendilerini de bağladığını belirttiğini duyurdu. Bu durumda Kandil’den veya Avrupa’dan Öcalan’ın yaklaşımına 180 derece ters bir çıkış beklemek gerçekçi olmaz. Belki özellikle silahlı PKK’lıların yurtdışına çıkması ve silah bırakma konularında Öcalan’a önerilerde bulunabilirler.
Eğer Kışanak’ın edindiği izlenim esas alınırsa, Öcalan’ın kendi cephesinden çizdiği yol haritasında çok büyük değişiklikler olmayacaktır.
Tabii niyet gerçekten PKK’ya silah bıraktırmaksa...
Sürecin en çok yavaşlayacağı aşama bu aşama olacaktır.

Sonucu hükümet belirleyecek
İmralı’da görüşmeler başladığından beri gündemde olan Öcalan-BDP-Kandil cephesi oldu. Ada’ya kimlerin gideceğinden, mektubu kimlerin götüreceğine, milletvekillerinin Öcalan’la neler konuştuklarına kadar uzanan bir yelpazede sürecin sadece bu yönü konuşuldu.
Ancak sürecin nasıl yürüyeceği ve nasıl bir sonuca varacağını Öcalan-BDP-Kandil cephesinin belirleyeceğini düşünmek çok yanıltıcıdır.
Sürecin bir de diğer yönü var ki, asıl belirleyici olan bu yöndür. Bu da hükümet dolayısıyla devlet cephesinin vereceği karardır.
Bu cephenin onay vermeyeceği herhangi bir yol haritasının uygulanma şansı yoktur.
Bu itibarla Öcalan’ın hükümet dolayısıyla devletle sağlayacağı mutabakat, Kandil’le, BDP’yle, Avrupa kanadıyla sağlayacağı mutabakattan çok daha önemlidir.
Sürecin bu cephesinin henüz bekleme pozisyonunda olduğu görülüyor. Öcalan’ın BDP’den, Kandil’den ve Avrupa’dan alacağı yanıtlardan sonra kesinleştireceği önerilerini asıl değerlendirecek ve sonuca bağlayacak olan hükümet cephesidir.

Nihai karar Ankara’nın
Sürecin bu yönü unutularak veya gözardı edilerek yapılan tartışmaların sonuca etkili olmayacağını akıldan çıkarmamak gerekir.
Süreç bir mutabakatla sonuçlanacaksa bunun içeriğini nihai karara bağlayacak olan Ankara olacağına göre İmralı’ya bakarak kestirimlerde bulunmak yanıltıcı olur.
Desteklenecek veya karşı çıkılacak olan içeriktir.
Sürecin akıbetini, Öcalan yol haritasını kesinleştirdikten sonra hükümet/devlet, toplumun neleri kabul edip edemeyeceğini de saptayarak kararlaştıracaktır.
Esas alınması gereken sürecin bu yönüdür.