Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BARTIN
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bayraktepe'de 17 askerin şehit olmasının yarattığı hüzün ortamı içinde Bartın'ın iki sevinciyle teselli buldu.
Toptan, gazetemizin yürüttüğü, "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası çerçevesinde yapılan Bartın Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu ile Bartın Üniversitesi'nin açılışında öğrencilerin gözlerinde gördüğü ışıltılara duyduğu güveni dile getirdi.

'Saygıyla eğiliyorum'

TBMM Başkanı Toptan'ı duygulandıran ve terörün bu millete boyun eğdiremeyeceğini söyleten, Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu'nun öyküsüydü.
Toptan, şöyle seslendi:
"Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu'na bir bakın. Bir tarafta, merhume Nedret Keten öğretmen. Kendi olanaklarıyla biriktirdiği parayı, belki de hiç görmediği Bartın'da kız öğrencilerin eğitimi için harcanmasını vasiyet ediyor. Diğer tarafta, Sayın Ceyda Aydede, teyzesinin bu vasiyetini yerine getirmek için Milliyet'in Baba Beni Okula Gönder kampanyasına müracaat ediyor. Ve bir tarafta da Milliyet gazetesinin gösterdiği sosyal sorumluluk anlayışı.
Milliyet, sosyal sorumluluk projesi içinde bu kampanyayla bu kız öğrenci yurdunu Bartın'da gerçekleştiriyor. Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum: Bu millet mağlup edilemez. Konunun uzandığı yere de uzanmadığı yere de böyle kutsal bir sorumluluk anlayışıyla hareket eden bu millet, mağlup edilemez. Milliyet gazetemizin merhume Nedret Keten öğretmenimizin ve yeğeni Ceyda Aydede'nin yarattığı bu tablo karşısında saygıyla eğiliyorum."

DTP'ye gönderme

TBMM Başkanı Toptan, hem Bartın Üniversitesi hem de Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu'nun açılış törenlerinde yaptığı konuşmalarda, teröre destek veren kuruluşlar ve ülkeleri çok ağır bir dille eleştirdi.
Toptan, TBMM Başkanı olarak bu Meclis'te temsil edilenlerin teröre açıkça karşı durmaları gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:
"Bu Meclis, her türden siyasi fikrin temsil edildiği engin bir Meclis'tir. Ancak bu Meclis'te bulunan herkes teröre ve terör örgütüne karşı açıkça karşı durmalıdır. Terör örgütüne masum bir örgüt gibi bakanların en çok kendileri zarar görür. Teröre, terör örgütüne destek verenler unutmamalıdır ki, terör bir gün onları da vurur.
Irak'ın merkezi yönetimi, Kuzey Irak'taki yerel yönetim de bu gerçeği görmelidir. Hem içeride hem de dışarıda terör örgütüne destek verenler amaçlarına ulaşamayacaklardır. Dünyanın hiçbir yerinde ulaşamadıkları gibi Türkiye'de de ulaşamayacaklardır. Terör uzmanlarının da her zaman vurguladığı gibi eğer bir ülke desteği olmazsa terör örgütü ayakta kalamaz. Bu desteği sağlayanlar bir gün bundan çok büyük zarar göreceklerini unutmamalıdırlar."

Vali Küçük'ün çabaları

Gerek Bartın Üniversitesi'nin kuruluşunda gerekse Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu'nun yapımında Bartın Valisi İsa Küçük'ün çok büyük katkıları var.
Bartın'da bir eğitim gönüllüsü olarak bilinen Küçük'ün hedefi, önümüzdeki yıllarda ortaokul ve liseye gidemeyen kız çocuğunun kalmaması.
Yüzde 70'i köylerde oturan Bartın'da özellikle kız çocuklarının ilkokuldan sonra ortaokul ve liseye devam etmeleri kolay olmuyor. Dağınık ve küçük yerleşim birimlerindeki kız çocuklarının okula ulaştırılması için kız öğrenci yurtlarına olan ihtiyaç çok büyük.
Bu ihtiyacı gören Vali Küçük, kız öğrenci yurtlarının yapımını kamusal ve özel sektör kaynaklarını bir araya getirerek teşvik ediyor. Vali Küçük'ün çabaları sonucu ilkokuldan sonra okula devam edemeyen kız öğrenci sayısı 600'den bu yıl 400'e indirilmiş durumda. Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu aynı amaca hizmet edecek örneklerden biri. Vali Küçük, Baba Beni Okula Gönder, Haydi Kızlar Okula gibi kampanyaların bütün olanaklarla desteklenmeye devam edeceğini vurguladı.
TBMM Başkanı Toptan, Bartın Üniversitesi'ni ve Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu'nu açtıktan sonra Bartın'dan ayrılırken, terör dahil bütün sorunların aşılmasında en büyük katkıyı eğitimin vereceğini vurguladı.