Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

"AVRUPA kimi dışlamaya çalışıyor? Biz evlatlarımızı savaşlarda şehit verdik, ama ardından büyük Atatürk Batı'yla el sıkıştı, menfaatimiz ordaydı. Bizi dışlamaya ne hakları var?"
Bu sözler, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ait...
Demirel, parlamenterleri kabulünde yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi dışlayan tutumuna karşı, Ankara'nın izlediği politikanın doğru olduğunu vurgulayarak, Başbakan Mesut Yılmaz'a destek veriyor.
Cumhurbaşkanı, "biz hukuk sistemimizi de, Batı'dan aldık. Medeni Kanun, Vergi Kanunu, birçok kanun bunun örneğidir. O kanunları uyguluyoruz. Neyini beğenmiyorlar?" diyerek de, Batı'ya serzenişte bulunuyor.
Cumhurbaşkanı'nın bu tutumu, Çankaya ile hükümet arasında Avrupa'ya karşı izlenecek politikada iddia edilenin aksine, bir uyum olduğunu gösteriyor.
Nitekim Cumhurbaşkanı, Başbakan Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Ecevit'in dile getirdiği politikayla paralel yorumlar yapmayı sürdürüyor. Batı'nın NATO çerçevesinde Türkiye ile ilgili tutumuyla Avrupa Birliği çerçevesindeki tutumu arasındaki çelişkiye dikkat çekiyor:
"NATO'ya gelince sorun yok. Türkiye, sınırları bekliyor. Batı'nın savunmasını üstleniyor. Ama, sıra sofraya oturmaya gelince, `sen oturma kardeşim' diyorlar. Böyle şey olur mu?"
Cumhurbaşkanı Demirel, "yanlış hesap Bağdat'tan döner" diyerek, Avrupa'nın kararını düzelteceği beklentisini dile getirirken, "AB'ye üye olmasak da, Avrupalıyız. Bizim aradığımız, ortaklıktır. Kimseye yük değiliz. Türkiye, onurlu ve şerefli bir devlettir. Avrupa şunu yapmış, şunu demiş diye, dizimizi dövmeyiz. Bildiğimiz yoldan gideriz" diyor.
Cumhurbaşkanı, Batı'ya şöyle sesleniyor:
"Bizi incitmeyin dedik, incittiler. Önümüzdeki dönem Türkiye'nin incinen gururunun tamir edileceği dönem olacaktır. Bizi incitirseniz, dünyanın bu bölgesinde kimin elini sıkacaksınız? Dünyanın bu bölgesinden vazgeçecek değilsiniz. Tükiye, aşını ekmeğini, işini kimseye borçlu değil. Avrupa fikri, bugünkü fikrimiz değil. 150 yıldır Avrupa fikrinin peşindeyiz. Bu ülkeler, Türkiye'nin kendileri için taşıdığı önemi görmezden gelirlerse, kendileri için kötülük ederler. Bizi incitseler de, Avrupalı olmaktan vazgeçecek değiliz."
Demirel, bu sözleriyle de Batı'nın, bölgede Türkiye dışında işbirliği yapabileceği bir seçeneği olmadığını vurguluyor. Avrupa'yı ekonomik ve siyasi çıkarını görmemekle eleştiriyor.
Cumhurbaşkanı Demirel'in dile getirdiği bu yaklaşım, sadece hükümet tarafından değil, muhalefet partileri tarafından da onaylanmış görünüyor.
Cumhurbaşkanı - hükümet - parlamento arasındaki uyum devam ettikçe, Ankara'nın takındığı tutum, Avrupa'yı yanlıştan dönme konusunda etkileyebilir.

Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr