Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun basın sohbetindeki bazı sözleri, "acaba Güneydoğu konusunda devletin zirvesinde yeni bir politika mı belirleniyor" sorusuna yol açmıştı.
Bunun nedeni, Org. Kıvrıkoğlu'nun bir soruya verdiği şu yanıttı:
"PKK'nın başının da söylediği gibi silah yoluyla bir yere varamayacaklarını kabul ettiler. Federasyon da istemediklerini söylüyorlar. Bazı haklardan söz ediyorlar. Terörist başı `ben bilmiyordum, Kürtçe gazete varmış, kasetler varmış, bazı haklar verilmiş' diyor. Kürtçe yayınlar var. Kasetler var. Hatta Kürtçe yayın yapan radyolar ve televizyonlar var."
Genelkurmay Başkanı'nın bu sözleri, "devletin zirvesinde yeni politika mı" sorusuyla karşılaşırken, "bazı kültürel haklar verildiği devletin en yetkili ağızlarından telaffuz edildi" diye de yorumlandı.
Gerçekten, Org. Kıvrıkoğlu'nun amacı, yeni bir politikanın işaretini vermek veya "verilen hakları" resmi ağızdan sıralamak mıydı?
Basın sohbetini izlemiş biri olarak bu iki soruya da vereceğimiz yanıt, "hayır"dır.
Org. Kıvrıkoğlu'nun bu sözleri, "devletin zirvesinde yeni bir politika"nın işareti değil, "fiili durumun tespiti" niteliğindeydi.
Hatta konuşmanın bütünü dikkate alındığında, Org. Kıvrıkoğlu'nun sözlerinde bir "serzeniş" de yüklüydü.
Genelkurmay Başkanı RTÜK'ü eleştirirken, Türkiye'de hala "bölücü ve irticai yayınlar" yapıldığına işaret ederek, Kurul'un yapısından kaynaklanan yaptırım eksikliğini de vurguladı.
Keza Güneydoğu'daki Kürtçe radyo ve televizyon yayınlarının varlığından söz ederken "yasak olmasına rağmen" vurgusunu da ihmal etmedi.
Org. Kıvrıkoğlu'nun vurgularından çıkan sonuç, fiili durumun, devletin zirvesi tarafından değil, PKK'nın bazı yöneticileri tarafından "verilmiş veya alınmış haklar" gibi algılanmaya ve gösterilmeye çalışılmasıydı.
* * *
ORG. Kıvrıkoğlu'nun devletin zirvesindeki anlayışa atfedilebilecek sözleri, yayınlarla ilgili olanlar değil, HADEP'li belediyelere ilişkin şu sözleriydi:
"37 il ve ilçede belediyeler HADEP'te. Kimse niye seçildiniz diye karşı çıkmadı. Memleket hizmetinde doğru çalışırlarsa kimse bir şey demez."
Genelkurmay Başkanı'nın bu yaklaşımı, Cumhurbaşkanı Demirel'in HADEP'li belediye başkanlarını kabulünde yaptığı konuşmayla örtüşüyordu.
Devletin zirvesi sayılabilecek diğer kurumlarda yaptığımız nabız yoklamaları da Kürtçe yayınlar konusunu "hak" kavramı içinde değerlendiren "yeni bir politika"nın varlığından söz edilemeyeceğini ortaya koydu.
Org. Kıvrıkoğlu'nun sözleri ve devletin zirvesindeki hava şöyle özetlenebilir:
"Yeni bir politika yok, durum tespiti var."



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr