ANAP lideri Mesut Yılmaz af yasasının yanlış yorumlandığını vurguluyor.
Dünkü görüşmemizde bu yanlışlığın giderilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması için Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten bir basın toplantısı yapmasını isteyeceğini belirtiyor.
Yılmaz'a soruyoruz:
- Af yasasının çeteleri kapsama almasına büyük tepki var. Örneğin Susurluk çetisi, Söylemezler çetesi diye bilinenlerin aftan yararlanması tepkiyi büyütüyor. Nasıl karşılıyorsunuz?
- Öncelikle ifade edeyim ki Sayın Ecevit'in de belirttiği gibi bu bir koalisyon hükümeti. Hükümetten sevk edilen tasırada komisyon aşamasında bazı değişiklikler eklendi. Koalisyon uzlaşma gerektirir. Ancak yasayı basının çoğu noktada yanlış yorumladığı anlaşılıyor. Suç işlemiş çeteler af kapsamında değil.
- Kamuoyunu rahatsız eden suç ve suçluların da kapsamda olduğu yorumu yaygın. Susurluk, Söylemezler, Haluk Kırcı, suçlu müteahhitler, banka dolandırıcıları gibi suçlular kapsam dışında mı?
- Biz tasarıyı hazırlarken kamuoyundaki hassasiyetleri dikkate aldık. Bu hususları kapsam dışında bıraktık. Çeteler aftan yararlanmıyor. Eğer eylem yapmışlar, suç işlemişlerse kapsam dışında kalacaklar. Yanlışlık şurada yapılıyor: Suç işlemek üzere çete kurulmuş ama işlenmeden yakalanmışlarsa, sadece çete oluşturmaktan suçlularsa, henüz faaliyete geçmemişlerse bunlar kapsam içinde. Yoksa suç işlemiş çete mensuplarının aftan yararlanması söz konusu değil. Anayasa'nın yasakladığı konularda, 14. maddesinde sayılan konularda suç işleyenler, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, uyuşturucu, bankaları soyunlar, ölüme sebebiyet veren müteahhitler tümüyle kapsam dışında bırakılmıştır. Sayın Türk bu konuları açıklığa kavuşturacaktır.
* * *
Yılmaz'a depremle ilgili olarak hükümete yöneltilen eleştirileri de soruyoruz.
ANAP lideri, depremin ilk iki günü için yöneltilen eleştirileri
"haklı" bulduğunu belirttikten sonra, şöyle diyor:
- Ama iki günden sonra devletin de, hükümetin de etkinliği ortaya çıkmıştır. Ben eleştirileri haksız değil, zamansız buluyorum. Felaketin gerektirdiği acil önlemler alınıp, hizmetler verildikten sonra elbette bu konular ele alınacaktır. Şimdi bölgede var gücüyle çalışan, can kurtaran insanların moralini bozmak yanlış olur.
- Kızılay en çok eleştiri toplayan kurum oldu. Kızılay'la ilgili düşünceniz nedir?
- Felaketin gerekleri büyük ölçüde yerine getirildikten sonra, Kızılay'ı elbette masaya yatıracağız. Sadece Kızılay değil, sivil savunma kurumu, kurtarma ekipleri, imar düzeni gibi konular da masaya yatırılacak ve yeniden yapılanmaya mutlaka gidilecektir.
Yılmaz koalisyon hükümetinin ve Meclis'in uyumlu ve verimli çalıştığı kanaatinde.
Depremin ortaya çıkardığı eksikliklerin ise masaya yatırılacağına söz veriyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr