Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret BİLA


30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Genelkurmay'ın Gazi Orduevi'nde verdiği resepsiyonda komutanların da siyasilerin de yüzleri gülüyor...
Üst düzey bir komutan "askeri neşe"nin gerekçesini konuklar arasında gezen Başbakan Mesut Yılmaz'ı işaret ederek şöyle açıklıyor:
- Gecen sene 30 Ağustos'ta sıkıntı vardı. Görüntü böyle değildi. Cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe uygun düşmeyen manzaralar izledik törenlerde. Ama, şimdi rahatız. Türk Silahlı Kuvvetleri, basın ve yargı demokratik laik rejimi korumak için kolları sıvadı ve parlamentoyu harekete geçirdi. Şimdi kışladayız. Görev hükümetin ve Meclis'in...
Hükümet değişikliği Ordu'yu rahatlatmış ama, yine de tedbiri elden bırakmıyorlar. Aynı komutana soruyoruz:
- Başbakan Yılmaz, "iki hükümet olmaz" dedi. Bunu nasıl yorumladınız?
- Sayın Yılmaz'ın sözleri elbette doğru. İki hükümet olmaz. Kastedilen Milli Güvenlik Kurulu'ysa, bu Kurul'un da, hükümetin de görevleri Anayasa'da belli. Sorun, geçen dönem Anayasal kurumlar arasındaki uyumsuzluktu. Şimdi böyle bir sorun yok. "iki hükümet" imajı yaratan da o uyumsuzluktu.
- Batı Çalışma Grubu siyaseti yönlendiren bir etken oldu. Bu ve benzeri grupların çalışmaları sürecek mi, yoksa, hükümet mi bu tür çalışmaları üstlenecek?
- Bizim çalışma gruplarımızın hükümetlerle ilgili yok. Batı Çalışma Grubu'nun işlevi irtica faaliyetlerini tespit etmek ve alınacak önlemleri saptamaktır. İrtica TSK'ya göre birinci derecede bir iç tehdittir. Bu tehdidin kaynakları zayıflatılmıştır, ancak tehdit ortadan kalkmamıştır. Tehdit sürdükçe Batı Çalışma Grubu da sürecektir.
Resepsiyonda Başbakan Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, protokol için ayrılmış platformdan sık sık ayrılarak konukların hepsiyle ilgilenmeye özen gösterdiler.
Başbakan'la resepsiyon turu sırasında sohbet olanağı bulduk:
- Gündemde zorunlu tasarruf ve nemalarının ödenmesi ve fonun tasfiye edilmesi var. Bu konudaki çalışmalar hangi aşamada?
Başbakan Yılmaz sorumuzu yadırgayan bakışlarla şöyle yanıtladı:
- Bu konu neden gündeme geldi anlayamadım. Böyle bir çalışmamız yok.
- Konuyu Güneş Taner gündeme getirdi. Zorunlu tasarrufların taksitle geri ödeneceğini açıkladı....
Mesut Bey, "yok kardeşim" diyerek çıkıştı:
- Ne geri ödemesi? Zaten para yok. Hazırlık da yok. Hükümetin böyle bir kararı da yok. Şimdiye kadar nasıl uygulanıyorsa, öyle uygulanacak. Zaten emekli olanlar tasarruflarını mevcut yasaya göre geri alıyorlar.
Mesut Bey gibi, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de, "Bakanlar Kurulu'nun gündeminde böyle bir konu yok" diyerek, bir hazırlık içinde olmadıklarını vurguladı.
Yılmaz ve Ecevit'in yaklaşımı, Güneş Bey'in, "zorunlu tasarrufu faizsiz geri ödeme" projesine sıcak bakılmadığını gösteriyor.
Başbakan Yılmaz'a bu kez DTP Lideri Cindoruk'un "gerekirse hükümetten ayrılırız" diyerek atamalara karşı gösterdiği tepkiyi anımsatıyoruz:
- Bu çıkıştan sonra Sayın Cindoruk'la görüştünüz mü?
- Hayır.
- Cindoruk'un tavrı hükümette bir soruna yol açar mı?
- Sanmıyorum.
- Sizce Sayın Cindoruk niye böyle çıkış yaptı? Atamalara itiraz mı, yoksa DYP tabanına mesaj mı?
- Bence ikincisi... Sayın Cindoruk'un hükümette sorun sayılabilecek bir yaklaşımı yok. Aşılabilecek konular. Herhalde DYP tabanına mesaj yolluyor.
Askeri kanatta da, sivil kanatta da "tansiyon" düşmüş.
Herkes rahat.



Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr