Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın hükümete girmesinin siyasi anlamı ve olası sonuçları neler olabilir?
       Bu soruya verilecek yanıt, şöyle özetlenebilir:
       1- ANAP liderinin hükümete katılması, DSP - MHP - ANAP koalisyonunun kısa sürede dağılmayacağı ve hükümetin ömrünün uzatılacağı anlamına gelir.
       2- Gerginleşen MHP - ANAP ilişkileri, Yılmaz'ın kabineye katılmasıyla en azından dondurulmuş olur ve liderler arası ilişkiler dengelenir.
       3- Başbakan Ecevit'in ısrar ederek Yılmaz'ı kabineye katması, MHP - ANAP ilişkilerinden kaynaklanacak olası gerginliklerin başından önlenmesi sonucunu doğuracaktır.
       4- Hükümette, Bahçeli ve MHP lehine olan ortaklık ağırlığı, Yılmaz'ın görev almasıyla, ANAP lehine dengelenecektir.
       5- Başbakan'ın ısrarlı daveti Yılmaz hakkında soruşturma komisyonu raporlarına itibar etmediğinin ve Bahçeli'ye karşı Yılmaz'a destek verdiğinin göstergesidir.
       6- Yılmaz'ın Avrupa Birliği ilişkilerinden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmesi, Demirel'in Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrılmasıyla doğması beklenen dış ilişkilerdeki boşluğun doldurulmasına büyük katkıda bulunacaktır.
       7- Yılmaz'ın hükümete katılması, MHP yerine ANAP - DYP blokuyla yeni bir hükümet oluşturulması formüllerinin geçerli olmadığını ortaya koymaktadır. Başbakan'ın MHP'ye karşı DYP'yi yedekleme gibi bir düşünce taşımadığını göstermektedir.
       8- Yılmaz'ın kabineye katılmasından hemen önce DYP lideri Çiller tarafından gündeme getirilen, "çatıda Anayol" formülünün de askıda kaldığı söylenebilir.
       9- Üç liderin de kabinede bulunması koalisyon ortakları arasındaki sorunların dışarıya yansımadan aşılmasını kolaylaştıracaktır.
       10- Koalisyon ilişkilerinin gerginleştiği, idam ve af gibi hükümet sorununa yol açabilecek konuların gündeme geldiği bir dönemde, Yılmaz'ın kabineye girmesi, hükümete taze kan ve yeni bir heyecan katıp yeni bir başlangıç yapılması için uygun zemin hazırlayacaktır.
       * * *
       BU hususlar düşünüldüğünde, Başbakan Ecevit'in Yılmaz'ı ısrarla kabineye dahil etmesinde, hükümet açısından çok iyi bir zamanlama yaptığı ve birçok sorunu başından engellediği söylenebilir.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr