Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Buz pateni antrenörü Neşe Olcay Hünerli Engellilerle Dans Projesi’yle İzmir’de birçok yaşamın değişmesine katkıda bulunuyor

Down sendromlu Selin Durgut’un buz patenine olan tutkusu, ona birçok başarı kazandırmış. Başta ailesi ve buz pateni hocası Neşe Olcay Hünerli, birçok engelli gence ışık olabilecek bu süreci Selin'le hayata geçirmiş. Neşe Hanım ve down sendromlu, ödüllü buz patenci Selin'le, Sevinç Pastanesi Sohbetleri'nde bir araya geldik...

- İzmir'in, buz pateninde faal olduğunu görmek mutluluk verici...

Haberin Devamı

Neşe Olcay Hünerli: 2000'li yıllarda Büyükşehir Belediyemiz, köy ve kasabalardaki okullardan Buca'da yerleşik buz pistimize geziler düzenlerdi. 2011'inı başlarında İzmir'e Büyükşehir Belediyesi tarafından kazandırılan Avrupa standartlarının da üstündeki tesisimiz, şu anda her sene Kulüpler Şampiyonu olan ilimize kıymetli milli sporcular kazandırmaya devam etmektedir. Düşünün ki, Milli Takım toplamda 22 kişi, bu takımın 11'i İzmir doğumlu.

- Engelli çocuklara, gençlere eğitim verdiğinizi biliyorum. Süreç nasıl başladı?

2011'den beri, Âşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki buz pateni pistimizde özel sporcularla Buzda Engellilerle Dans Projemiz tüm hızıyla devam etmektedir. Amacımız, 2011'den bu güne, İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü ve kentin tüm engellilere yönelik özel rehabilitasyon okullarından gelen patenseverlere, her perşembe ücretsiz olarak verdiğimiz buz pateni eğitimlerinden seçtiğimiz 50'ye yakın engelli bireyin, özel sporcular çatısı altında profesyonel olarak da yol almasıdır.

Engellilere  ışık oluyor
- Engelli gençlerin buz pateniyle ilgilenmelerinin avantajları nelerdir?

Engellilerin sosyal hayata karışması için en güzel araç spordur. Böylelikle çocuklarımız eve kapanmak zorunda kalmıyor. Projemiz sadece engellilere yönelik değil, ailelerini de kapsıyor.

'Sporla her şey yoluna girdi'

- Buz patenine merakınız nasıl başladı?

Selin Durgut: 2015 yılında Buzların Prensesi sinema filmini ailemle izlerken, "Ben de kaymak istiyorum" dedim. Ailem, film biter bitmez İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonu'ndaki halk seansına götürdü. Ayakta bile duramadım, üzüldüm. Öğrendik ki, her perşembe özel çocuklar için bir seans varmış. İlk başlarda buzun üstünde durmak zor olsa da, eğitmenlerim sayesinde öğrendim.

Haberin Devamı

- Neşe Öğretmen'le buz pateni yapmayı seviyor musunuz?

Öğretmenimle de o seanslarda tanıştım. Azmimi ve hevesimi gören öğretmenim bir süre sonra bana, kayarken giymem için kostüm verdi. Artık o filmdeki kız gibi olmayı daha çok istedim ve daha çok çalışıp öğrendim. Öğretmenimin sabrı, güler yüzü sayesinde.

- Arkadaşlarınıza buz patenini tavsiye ediyor musunuz?

Ben downlu olduğum için kaslarım çok zayıftı, uzun yol yürümekte zorlanıyordum, ayaklarım ağrıyordu, merdiven çıkmak benim için inanılmaz zordu. Ama bu spora başladıktan sonra her şey yoluna girdi. Buzda kaymak huzur veriyor. Özellikle, down sendromlu arkadaşlarıma tavsiye ederim.

- Aldığınız ödüller... Hayaliniz nedir?

2016 sonrası her sezon 3 Buz Pateni Federasyonu anı madalyası aldık. Her sene, Dünya Engelliler Günü'nde 1 kupayla ödüllendirildik. Zor bir süreç olsa da spor lisesini kazandım, bu sene başarıyla mezun oldum. Hayalim, üniversitede spor bilimlerinde eğitimime devam edebilmek.