Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Avrupa Komisyonu, 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 10 ilde son derece etkili olan elim depremden zarar gören bölgelerin yeniden imarı için bir konferans düzenlemeyi kararlaştırdı. Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanlığını üstlenen İsveç’le birlikte AB’ye üye ülkeler, stratejik partner ve NATO üyesi ülkelerin temsilcilerini bir araya getirmeyi hedefleyen Avrupa Komisyonu, 10 ilin yeniden imarı için bağış niteliğinde finansman toplayacak. Katılımcılarda, Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa Yatırım Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası gibi uluslararası finansman kuruluşları da yer alacak. 16 Mart tarihinde Brüksel’de düzenlenecek olan Konferansta Suriye’ye de kaynak aktarılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu kaynakları, 16 Mart’a kadar Türkiye’de depremden zarar gören illerin yeniden imarı ve inşaatı için ihtiyaç duyulacak kaynak miktarını tespit etmeye çalışacaklarını dile getirirken, yeniden imar çalışmaların yol, su, arıtma ve oturuma yönelik bina ile devlet kurumlarının işleyişinin sağlanmasını hedefleyen binaları kapsadığını dile getirdiler. Bunun yanı sıra halen geçici ikamet yeri bulamayan kişilere yönelik olarak çadır ve konteyner sağlamak üzere çalışan AB, günlük ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak da yardım seferberliğinin devam ettiğini kaydetti.

AB’den Türkiye için yeniden imar konferansı

AB’nin önderliğinde sağlanacak finansmanlar inşa edilecek olan altyapı ve binaların Adıyaman’da bulunan Kommagene Kültür Merkezi’nde kullanılan standartlarda yapılması bekleniyor. Zira AB finansmanıyla, camdan inşa edilen bina, 2018 yılındaki deprem yönetmeliğine uygun yapılıp, 6 Şubat depreminden zarar görmedi.

Seferber oldular

Brüksel’de AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getiren dış ilişkiler konsey toplantısının öğle yemeğinde de bakanlar Kahramanmaraş depremini ele aldılar. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, depremin boyutlarını hatırlatarak insani yardım başta olmak üzere, depremzedelerin kış koşullarını atlatabilmeleri için AB’ye iletilerin ihtiyaç listesini gündeme getirdi ve tüm ülkelerin Türkiye’ye destek olmaları gerektiği çağrısını yineledi. Belçika da Kırıkhan kentinde sahra hastanesini hizmete sundu. Yaklaşık 15 gün süreyle bölgede kalacak olan doktor ve hemşireler, bölgedeki cenaze kaldırma işlemleriyle meşgul olan devlet hastanelerinin yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

AB’den Türkiye için yeniden imar konferansı
Bina depremde sapasağlam kaldı.

NATO cephesinde ise Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in Türkiye’ye taahhüt ettiği kış şartlarına uygun tam teşekküllü 4000 çadırlık barınağın bir kısmı pazar akşamı İtalya’nın Taranto kentinden yola çıktı. Hafta sonuna kadar İskenderun limanına gelmesi beklenen gemideki malzemelerin limanın 10 kilometre kuzeyinde bulunan alana kurulması öngörülüyor. NATO ve partner ülkeler, başta Pakistan olmak üzere üçüncü ülkelerden Türkiye’ye gönderilecek olan çadırların hava ulaştırma ve lojistiğini sağlıyorlar. İzlanda, Avustralya, İngiltere ve İsveç’ten Türkiye’ye çadır ve ekipman sevkiyatı gerçekleştiren NATO müttefikleri ve partner ülkeleri, ayrıca deniz yoluyla da barınak ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Haberin Devamı

AB ve NATO geçici barınak ve tuvalet ile duş gibi hijyen gereçlerine yönelik ihtiyaçları mart ayı içerinde tamamlamayı hedefliyor.

Türkiye’nin yaralarını sarmak amacıyla samimi bir uğraş içerisinde olan NATO ve AB Türkiye’de yaşanan depremin izlerini silmek için adeta seferber olmuş durumda.