Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi konuşan Genel Sekreter Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusuna ilişkin, “Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiği” görüşünü tekrarladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi basın mensuplarına bilgi veren Stoltenberg, Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularının ardından bölücü terör örgütü PKK’yla ilgili endişelerini dile getirdiğini hatırlattı. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in PKK’yı bir terör örgütü olarak tanımladıklarını hatırlatırken, Türkiye’nin spesifik güvenlik endişelerinin giderilmesinin önemine de vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Madrid Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın davetli ülke statüsüne sahip olup olmayacaklarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Stoltenberg, “bu konuda görüş bildirmek için çok erken olduğunu” kabul etti. Gerek kendisinin gerekse İsveç-Finlandiya-Türkiye üçgeninde sorunların giderilmesi için ciddi bir çalışma yapıldığını hatırlatan Stoltenberg, Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliği konusunda Madrid Zirvesi’nin hiçbir zaman milat teşkil etmediğini de vurguladı.

‘Ankara’nın güvenlik endişeleri giderilmeli’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Akar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile bir araya geldi.

‘Erdoğan’la görüştük’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonda görüştüğünü açıklayan Stoltenberg, hem İsveç ve Finlandiya konusunu hem de Ukrayna’dan yapılacak tahıl ihracatını ele aldıklarını ifade etti. Türkiye’nin tahıl ihracatı konusundaki çabalarının sonuç vermesini ümit ettiğini ifade eden Stoltenberg, bu konuda netice alınacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu da kabul etti.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı gündemine değinen Stoltenberg, müttefiklerin Ukrayna’ya silah sevkiyatını sürdürme konusundaki kararlılıklarının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı Madrid Zirvesi’nin gündemini de özetleyen Stoltenberg, bir yandan NATO’nun askeri açıdan yeniden yapılanması, stratejik konsept, savunma ve caydırıcılık politikasının belirleneceğini diğer yandan da Ukrayna ve NATO’ya partner ülkelerle işbirliğini artırma çalışmalarına imza atılacağını ifade etti. Bu çerçevede pasifik ülkelerinin temsilcileri ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky’nin de zirveye katılmasının beklendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO’ya üye ve partner 50 ülkenin savunma bakanıyla NATO karargahında bir toplantı düzenledi. Toplantıda Ukrayna’ya uzun menzilli top ve hava savunma sistemlerinin verilmesi konusunda prensip kararına varıldı. Ukrayna temas grubunda yer alan 50 ülkenin savunma bakanları, bu ülkeye askeri ve mali yardımın sürdürülmesi konusunda da ilke kararlarını yineledi. İki gün sürecek savunma bakanları toplantısına Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılıyor.