Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

İspanya’nın başkenti Madrid, NATO devlet ve hükümet başkanlarını zirve dolayısıyla ağırlamaya hazırlanıyor. 2 gün sürecek zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor

İspanya’nın başkenti Madrid, yarın başlayacak ve 3 gün sürecek olan NATO Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği devlet ve hükümet başkanları zirvesinin gündemi ise yoğun. Zira Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde yapılacak toplantılarda liderler, İttifak’ın yeniden yapılanmasını sağlayacak “NATO 2030” belgesine son şeklini verecek. Bununla birlikte İttifak’ın karşı karşıya kalacağı müstakbel tehditlere yönelik düzenlenen “Stratejik Konsept” ile caydırıcılık ve savunma belgesi de, yine liderlerin tartışıp üzerinde uzlaşı sağlaması beklenen belgeler arasında.
Ukrayna-Rusya savaşı da, zirvenin gündemini alt üst etmiş durumda. Nitekim zirve için güncelleştirilen NATO’nun Stratejik Konsepti, Rusya’dan gelen tehditler nedeniyle yeniden güncelleştirildi.

Haberin Devamı

Madrid’te geri sayım

İsveç ve Finlandiya

Bununla birlikte NATO’ya tam üye olmak amacıyla adaylık başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç de, bu zirveye çağırıldı. Zirvede en yakın partner sıfatıyla bu iki ülkenin yanı sıra Pasifik ülkelerinden Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya başbakanları ile Gürcistan davet edildi. İsveç ve Finlandiya’nın “davet edilen ülke” statüsüne sahip olup olmayacakları henüz kesinlik kazanmadı.

Milliyet’e bilgi veren NATO’ya yakın kaynaklar, zirve gününe kadar Finlandiya ile İsveç’in Türkiye’nin beklentilerini karşılamasının zor olabileceğine işaret ederken, Stockholm’den son dakikada gelebilecek bir hamlenin etkili olabileceğine de dikkat çekti.

Öte yandan NATO liderleri, Türkiye’nin girişimiyle, İttifak’ın güney kanadı ve terörle mücadele konularını da ele alacak. Zirve programı kapsamında NATO’ya üye ülkelerin dışişleri bakanları da, Ürdün ve Moritanya dışişleri bakanlarıyla birlikte bu konuyu kapsamlı şekilde görüşecekler. Ayrıca NATO savunma bakanları da, Bosna Hersek savunma bakanıyla Balkanlar’ın güvenliği ve bölgedeki gerilimi değerlendirecek.

Haberin Devamı

Diğer konular

Liderlerin onayına sunulacak diğer konular arasında, İttifak’ın askeri imkân ve yetenekleri, NATO’nun daimi emrine sunulan asker sayısının yanı sıra askeri konuşlandırma konuları yer alıyor. Ukrayna savaşından dolayı, halen 40 bin olan NATO daimi askeri gücünün kademeli olarak artırılması konusunda görüş birliğine varılması öngörülüyor. Ukrayna savaşından dolayı ABD’nin Avrupa’daki askeri varlığı da 100 bine ulaşmış durumda.
Toplantıda NATO ile AB arasındaki kurumsal iş birliğinin yanı sıra kısa adı “POMCUS” olan önceden konuşlandırılmış askeri malzeme depoları konusunda da liderlerin karar alması bekleniyor.