Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrası kurtarma ekiplerini seferber eden NATO ve Avrupa Birliği, depremzedelere yardım konusunda da hummalı bir çaba içerisinde...

Türkiye’nin üyesi olduğu NATO’nun yanı sıra Avrupa Birliği (AB), 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkemizdeki depremzedelere yardım ulaştırmak amacıyla seferberlik ilan etti.

Depremin ilk saatlerinde arama-kurtarma ekiplerini Türkiye’ye seferber eden NATO’nun ile AB, şimdilerde depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek amacıyla zamana karşı bir yarış başlattı. Nitekim deprem bölgesini ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın 5 bin kişiye tuvalet ve ısınma ihtiyacını da içeren askeri barınak imkanlarını sevk etmek amacıyla düğmeye bastı.

Haberin Devamı

Kısa adı “EADRCC” olan Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Koordinasyon Merkezi, Türkiye’nin ihtiyaçlarını müttefik ve partner ülkelerden sağlamak üzere hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor. 30 NATO müttefikinin yanı sıra aralarında Avustralya, Japonya, İsrail ve Kolombiya gibi 37 partner ülkenin de yer aldığı EADRCC sayesinde, dünyanın dört bir yanında bulunan yardımlar Türkiye’ye ulaştırılıyor. Zira depremin hemen ardından EADRCC’ye bildirimde bulunan Türkiye’nin talepleri, 67 ülkedeki 500’e aşkın temas noktasına bildirildi.

NATO ve AB Türkiye için el ele

Seferber oldular

Stoltenberg ile Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı General Christopher Cavoli, NATO’nun hava imkan ve yeteneklerinin bir bölümünü Türkiye aktardı. NATO partnerlerinden İsveç ve Finlandiya ile Avustralya, Türkiye’ye gönderilecek çadırları ulaştırma görevini üstlenmeye hazır olduklarını bildirdi. NATO müttefiklerinden İzlanda Türkiye’ye kargo uçağı, Lüksemburg da havadan sağlanacak lojistik desteği finanse etme kararı aldı.

İttifak’ta herkes, Türkiye’den gelen deprem görüntülerinden duygulanarak Türkiye’ye samimi bir şekilde yardım elini uzattı. Zira NATO’ya üye olmak üzere beklemede bulunan İsveç de, sadece deprem diplomasisi çerçevesinde yakınlaşma sürecine girmedi. Keza Stockholm yönetim NATO’ya üyelik sürecinden bağımsız, Türkiye’ye samimi yardım eli uzattığını NATO ve AB platformlarında dile getiriyor.

Haberin Devamı

Öte yandan AB’ye üye ülkelerin dışişleri bakanları, Pazartesi günü Brüksel’de gerçekleşecek Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, Türkiye’ye yapılacak yardımlar ve depremzedelere ulaştırılması beklenen ihtiyaçları değerlendirecek. AB dönem başkanlığını üstlenen İsveç, Türkiye’de zarar gören bölgelerin yeniden inşası için Mart ayında ayrı bir “imar konferansı” düzenlemeyi hedefliyor. Gerek ulusal düzeyde üye ülkeler üzerinden gerekse Avrupa Komisyonu’nun fonlarıyla Türkiye’ye sağlanacak finansmanla, depremden zarar gören illerde konut ve kamu binalarının yeniden inşası için önemli kaynak oluşturulması amaçlanıyor.

Bununla birlikte Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın (MSC) açılış töreninde de, Türkiye’deki depremler unutulmadı. Nitekim, yılbaşından bu yana yaşanan olayların hatırlatıldığı video gösteriminde, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin görüntüleri paylaşılarak, duygulu anların yaşanmasına neden oldu.