Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

İsveç’in NATO’ya girebilmesi için Türkiye’nin öne sürdüğü şartlar Stockholm’ü karıştırdı.

349 üyeli İsveç parlamentosunda Kürt kökenli 8 milletvekili var.

Bunlar iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’yi sıkıştıran tavırları paylaşıyor.

Örneğin…

İran doğumlu eski bir peşmerge olan bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh sosyal demokrat hükümeti “bir sonraki bütçe için oy vermemekle” tehdit etmekte.

Le Monde’a göre Kasım 2021’de Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi “bu Kürt kökenli milletvekili Kakabaveh’in Türkiye’ye iadesini” istemiş.

Haberin Devamı

Kakabaveh birkaç oyluk destekle ayakta durabilen sosyal demokrat iktidarla meğer bir anlaşma yapmış.

“Kakabaveh hükümete destek verecek… Buna karşılık hükümet de Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile iş birliğini güçlendirecek…”

8 Kürt milletvekili

Dışişleri Bakanı Ann Linde (ortada), 25 Mart’ta İsveç parlamentosunda (Riskdag) terör örgütü PKK yanlısı tutumuyla bilinen, bazı İsveçlilerin dahi “peşmerge” olarak niteledikleri, bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh (sağda) ile terör örgütü YPG/PKK elebaşılarından Nesrin Abdullah’la (solda) İsveç parlamentosunda görüştü.

HÜKÜMETE BASKI

Sosyal Demokrat iktidar, içeriden gelen bu baskılarla sıkıntıda.

Le Monde gazetesinden satırlarla anlatayım…

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvuruları bağlamında “çekincelerinin esas olarak İsveç’e yoğunlaştığı gerçeğini” gizlemedi.

İsveç hükümetinin Kürdistan İşçi Partisi’ni (PKK) ve Suriye şubesi Halk Koruma Birimlerini (YPG) finanse etmek ve silahlandırmakla suçladı.

Stockholm’e “iddianame” gibi bir “talep listesi” verdi.

Türkiye, İsveç’ten “1- Terörizme siyasi desteğine son vermesini, 2- 2019’dan beri Ankara’ya uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasını, 3- PKK’yla bağlantılı 30 kişinin iadesini” istiyor.

İsveç’in Sosyal Demokrat Başbakanı Magdelena Andersson “Türkiye’nin verdiği listeye bakacağız ve bazı belirsizlikleri çözeceğiz” açıklamasını yapmıştı.

Ayrıca…

İsveç’in “terör örgütlerine para ya da silah göndermediğine, PKK’yı terör örgütü olarak sınıflandıran ilk ülkelerden biri olduğuna da (1984)” işaret etmişti.

Haberin Devamı

8 Kürt milletvekili

İsveç’te Kürt kökenli Liberal milletvekili Gülan Avcı.

100 BİN KÜRT

Bunun üzerine İsveç’te Kürtler ve Kürtlere yakın çevrelerde hareketlenmeler oldu.

Tahminlere göre İsveç’te Türkiye, Irak, İran, Suriye ve Lübnan’dan yaklaşık 100 bin Kürt yaşamakta.

Geçtiğimiz çarşamba günü aralarında yazar, gazeteci ve sendika başkanlarının yanı sıra “Sınır Tanımayan Gazeteciler” ve “Kalem Derneği” temsilcilerinin de
bulunduğu 17 isim Türkiye’nin isteklerine karşı bir bildiri imzaladı.

İmzacılardan biri de Kürt asıllı gazeteci Kürdo Baksı.

Baksı Le Monde’a “Birçoğumuz İsveç hükümetinin Türkiye’ye karşı yeterince katı olmadığını düşünüyoruz. İade talebine konu olanlar özellikle endişeli” diyor.

8 Kürt milletvekili

Gazeteci Kürdo Baksı

8 Kürt milletvekili

Kürt milletvekili Kakabaveh, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson’la…

KÜRT MİLLETVEKİLLERİ

Nitekim…

Türkiye doğumlu liberal milletvekili Gülan Avcı, İran doğumla eski bir peşmerge olan bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh ile bir fotoğrafını paylaşarak “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan sizi temin ederim ki biz demokratız. Birimiz İsveç’in NATO üyeliğini istiyoruz, diğerimiz istemiyor. Demokrasi böyle işler” yazılı bir tweet attı.

Haberin Devamı

İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Türkiye Uzmanı Paul Levin açıklıyor:

“Uzun zamandır, özellikle 1980 askeri darbesinden sonra ve 1990’larda PKK ile yaşanan süreç sonrası kaçan Türkler ve Kürtler için İsveç bir sığınak olmuştur.

İsveç Kürt diasporası şu son NATO gelişmesiyle birlikte çok aktif ve siyasi olarak seferberlik durumunda.

Sosyal Demokratların NATO üyeliği konusunda 180 derecelik dönüş yapması durumu daha da karmaşık hale getirdi.

Birçoğumuz İsveç’in bağlantısızlığından ve Kürtler gibi azınlıkları savunmayı da içeren bağımsız dış politikasından vazgeçeceği korkusundayız.”

Stockholm’deki Sosyal Demokrat iktidar, Ukrayna olayını gördükten sonra NATO üyeliğini ülkenin beka sorunu olarak algılıyor.

Buna karşılık Türkiye’nin -haklı- rezervini çözmek için de parlamentodaki desteği Kürt kökenli milletvekillerinin tehdidi altında.

Herhalde “arka kapı diplomasisi” işleyecek.

Amerika’nın Kürt milletvekillerine ağırlık koyacağı kulislerde konuşulmakta.

8 Kürt milletvekili

İsveç Parlamentosu Kürt kökenli milletvekilleri Gülan Avcı ve Amineh Kakabaveh tweet attılar.