Bugün Fiziksel ve ruhsal arınmanın gizemini çözme yollarına çıkar.Bodrum'daki "detoks çiftliği" onun yol haritasındaki ilk durağı...Ben ikinci durağı olan SAF 'ı anlatmak istiyorum.Ve yol arkadaşı ABD'li mutfak şefi Chad Sarno'yu...Chad'ın yaşamının bir döneminde, doktorlar "hayvani besin almasını" yasaklamış.O da "organik vejetaryen lezzetleri" üretmeye yönelmiş."Bahçeden masaya" felsefesini oluşturmuş.Chad'a göre, "beslenme diyetleri, sağlıklı yaşamın fiziksel bünye üzerindeki etkisini gözetiyor, ancak damak lezzetinin duygusal boyutu ıskalanıyor." Chad, işte bu ikisini bir araya getirmiş.Görüntü güzelliğini de eklemiş.Onun yenilikçi mönülerine tutkun birkaç küresel ünlü ismi vereyim...Charlize Theron, Tommy Hilfiger, Donna Karan, Jane Fonda...Chad ile Pamuksüzer'in yolları "SAF" restoranda kesişti.SAF'ta organik-bitkisel lezzetler sunuluyor.İsim vererek restoran, mağaza vs. yazmaktan -çok gerekmedikçe- kaçınırım, ancak bu gerçekten bir sağlık boyutu...SAF mönüsünün temel ilkesi, "yağa dönüşen hayvani gıdalardan uzak durmak ve bedene hızla, sürekli enerji veren, kolay hazmedilen besin sunmak..." Lokantanın fiyatları makul.Yakında Londra ve Berlin'de de bu konsepti uygulayan lokantaları açacaklarmış. Ersin Pamuksüzer, Türkiye'nin "Ferrari'sini Satan Bilgesi" olarak anılır. TURKCELL'in prensiydi. Sonra bir gün "ben ne yapıyorum" sorusunu o da kendine sorar. Lacivert kostüm, bağcıklı siyah pabuç, beyaz yaka, Hermes kravat gezegeninden kopar. SAF mutfağından birkaç özellik yansıtayım... Himalaya kristal tuzu: Himalayalar'da milyonlarca yılda kurumuş denizlerin tuzudur. 80'in üzerinde mineral içerir. Dünyanın en saf ve temiz tuzu olarak bilinir. Hindistancevizi yağı: Soğuk olarak püre haline getirilen hindistancevizi yağı, düşük ısıda işlenir. Antiviral, antimikrobik, antibakteriyel özelliklere sahip. Agave: Amerika topraklarında da yetişir. Bal gibi doğal bir tatlandırıcıdır. Vücutta yavaş yakıldığı için yağların stoklanmasından çok, yakılmasına yardımcı olur. Diyabetikler için tek uygun doğal tatlandırıcı. Kakao: Kakao çekirdeği Aztek ve Maya kültürlerinde "Tanrıların yiyeceği" olarak adlandırılırdı. Magnezyum, enzimler ve mineraller açısından zengindir. Ketentohumu: Omega 3 yağ asitlerinin en doğal kaynağıdır. Ketentohumu ve yağı, beyin hücrelerini besler. Kalp sağlığı için gerekli iki önemli yağ asidini içerir. Badem sütü: Süt kullanılmadan taze ve çekilmiş bademle alkali su işlenerek üretilen kültür sütü. (Peynirler de hayvani süt kullanılmadan kaju ve çamfıstıklarından üretiliyor. Otlarla lezzet veriliyor.) SEÇMELER Kokteyl: Zen martini: Japon sake, votka, salatalık-ot buzu (bitkilerden oluşturulmuş bir sıvı, buz haline getiriliyor) yeşil çay tozuyla çevrelenmiş bardakta. Başlangıç (Ufak tabakta.) Dolma - Asma yaprağında karnabahar pirinci, kuşüzümü, çamfıstık, limon yağı ve cacık ile... Ana yemek - Marine tofu, tıraşlanmış havuç, marul, pesto, kurutulmuş domates, sarmısak yağı... (Çok açsanız yanına badem unundan yapılmış ve üstüne otlarla lezzetlendirilmiş mantar kıyması olan pizza da öneririm.) Salata : (Miso) - Narenciye soslu baharatlı taze mevsim salatası. Tatlı - Vanilyalı martiniyle portakal sorbe... Şarap - Yemeğinize göre şarabı lokantanın görevlileri tavsiye ediyor. Rezene- İncir likörü (hazmettirici): Tatlı yerel organik kuru siyah incir ve organik taze rezeneden yapılıyor. ........................."Millet açken" edebiyatıyla başlayacak bombardımanı tahmin ediyorum, ama "marifet iltifata tabidir" deyip yazdım. Ağız tadı ve sağlık dileğiyle... gunericivaoglu@milliyet.com.tr EN SEVDİKLERİM