Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çin’in Türkiye Büyükelçisi Yu Honyang “Önümüzdeki yıllarda Türkiye’ye ülkemden 1.5 milyon turistin gelmesi amaçlanıyor” dedi.
Büyükelçi Yu Honyang bu öngörüsünü geçmiş yıllardan rakamlara dayandırıyor.
Söylemi şöyle:
“Son yıllarda Türkiye’ye gelen Çin turistlerinin sayısı her geçen gün daha da çoğalıyor. Verilere göre, 2015 yılında Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin sayısı 314 bine ulaşıyor. Bir önceki yıla göre yüzde 57 artıyor.”
Büyükelçi 2 ülke arasında 2010 yılında “stratejik işbirliğinin kurulmasından” bu yana, ikili ilişkilerin istikrarlı olarak ilerlediği kanısında.
“Onlarca milyar dolarlık büyük projelerin kesintisiz uygulanmakta oluşuna” da işaret etmekte.
“Turizm ve kültürel ilişkiler, halklar arası dostluğun temel taşları, altyapısıdır” dedi.
Büyükelçi Yu Honyang bu konuşmayı, Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) ve Türk-Çin Dostluk Derneği Başkanı Kemal Baytaş’ın geçen hafta verdiği davette yaptı.
Dernek Başkanı Baytaş’a “İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için çabalarınızdan dolayı şükranlarımı sunarım” diye noktaladı konuşmasını.
Baytaş’ın yemek davetinde yüksek yargı, akademisyenler ve siyasetçiler de vardı.
Türkiye’nin turist sayısı grafiği düşerken Çin turizm potansiyeli, güzel haber.
1.5 milyon Türkiye’nin turist kapasitesinde “müthiş” bir rakam değil ama böyle her yıl katlanarak artarsa 5 yılda 20 milyonu bulur.
.....................
Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un, Kemal Baytaş’ın da katıldığı bir başka yemekte söylediklerine yer vermekte fayda görüyorum.
Karlov, “2017 yılını -Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı- ilan edecektik. Ancak uçak düşürülme olayı bu planlarımızı altüst etti” demiş.

Çin’den  1.5 milyon turist

Tabii...
“Uçak düşürülmesi” olayından önce planlanmış 2017 için öngörülen “Türkiye- Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” projesi.
Dileriz ki buzlar çözülür ve 2 ülke arasındaki “normallere” dönülür, o proje de uygulamaya konur.
Büyükelçi Karlov aslında, Türkiye-Rusya Federasyonu Dostluk Derneği’nin de başkanı olan Kemal Baytaş’ın konuşması üzerine söz almış.
Baytaş “1992’den bu yana Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik, ekonomik, turizm ilişkilerinin dorukta olduğu bir süreçte ‘Rus savaş uçağının düşürülmesiyle’ büyük yara alan ilişkilerimizin yeniden ihya dileklerini” dile getirmiş.
“Çözüm bulmanın iki ülkenin de yararına olacaktır. Bu sorunun hallolmasıyla Türk halkının Rusya’yla olan dostluk duyguları daha da güçlenecektir” demiş.
Büyükelçi Karlov “Biz de ik ülke arasındaki dostluğa çok önem veriyoruz. Bizim Türkiye ve Türk halkına herhangi bir olumsuz yaklaşımımız yoktur” diye konuşmuş.
Benim de Putin’in TV’deki halkla diyalog programından aldığım izlenim Rusya’yla ilişkilerde gerilimin düşüşe geçmiş olduğu yolunda.
......................
Kemal Baytaş’ın son görevi Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı’ydı.
Emekli olduktan sonra Türk Tanıtma Vakfı’nın Başkanı seçildi. Sıfırdan aldı.
Türkiye’nin en saygın ve etkili vakıflarından biri haline getirdi.
Devletten bir kuruş almadan çeyrek yüzyıl boyunca yabancı ülkelerde yüzlerce etkinlik gerçekleştirdi.
Çin ve Rusya başta olmak üzere 4 devletten “onur madalyası” verildi.
Çin’in Halk ve Dostluk Büyükelçisi unvanını da taşıyor.
Çeşitli ödüllerin yanı sıra iki üniversiteden de “fahri doktora” beratı var.

Çin’den  1.5 milyon turist