Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Tarihte ilk uçak korsan FKÖ’lü (Filistin Kurtuluş Örgütü) kadın terörist Leyla Halid’dir. Yıl 1969’du. Los Angeles’tan Tel Aviv’e 840 sayılı uçuşu gerçekleştiren bir Amerikan havayolu uçağının kumandasına FKÖ’lü eylemciler el koydu. Uçağa Suriye’nin Şam Havalimanı’na iniş yaptırdılar. Böyle bir uçak kaçırma olayı yer kürede daha önce yaşanmamıştı. Böylece dünya kamuoyunun dikkatleri Filistin’e çekilmiş oldu. Eylemcilerden biri de Filistinli Leyla Halid adlı bir genç kızdı. O da bir anda şöhret oldu. Ve eylemi daha da popüler hale getirdi. Şimdi 77 yaşında olan Leyla Halid sakin bir hayat yaşamakta.

Haberin Devamı

Korsan devlet

Aradan geçen süre içinde yer kürenin pek çok yerinde sayısız “uçak korsanlığına” tanık olduk. Ama ilk defa “uçak korsanı devlet” ile karşı karşıyayız. Kısaca anlatayım:

Roman

Protasevich adlı Belaruslu muhalif gazeteci ve sevgilisi Sofia Sapega Atina’dan Litvanya’ya giden “Ryanair” havayoluna ait uçaktaydılar. İkisi de Rusya destekli Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’nun -ağır otoriter- rejimine muhalif yayınlar yapıyorlardı.

Leyla’dan Roman’a

Şifreli yayınlarla Belarus’taki sokak hareketlerini düzenliyor, yönlendiriyorlardı. Bu nedenle de Belarus’ta değil Litvanya’da ikamet ediyorlardı. “Litvanya rotalı” uçak Belarus hava sahası üzerindeyken aşağıdan uçağın pilotuna “Bomba ihbarı var. Minsk Havalimanı’na acil iniş yap” bildirimi geldi. Ve daha anons yeni bitmişti ki yan tarafta ansızın Belarus’un Mig savaş jeti belirdi. Kanat kanada iniş zorlaması yapan Mig savaş jetinin tehdidi altında uçak Belarus başkenti Minsk Havalimanı’na indirildi.

Uçağın “bomba ihbarı nedeniyle acil iniş yapacağı” anonsu duyulur duyulmaz genç gazeteci Roman Protasevich yolculara kısa bir konuşma yaptı:

Leyla’dan Roman’a

‘Beni öldürtecek’

“Bomba ihbarı asılsızdır. Hedef beni ve yanımdaki arkadaşım Sofia’yı tutuklamaktır. Telegram’da bulunan Nexta kanalını yönetiyorum. Belarus KGB’si beni terörist listesine koydu. Ölüm cezasıyla yargılayacaklar.

Gerçekten 2 milyondan fazla Nexta takipçisiyle, Roman, Başkan Lukaşenko’ya karşı eşi görülmemiş bir halk ayaklanması tetiklemişti, yönetiyordu.”

Haberin Devamı

Gerçekten söylediği gibi oldu. KGB, Roman’ı ve Sofia’yı gözaltına aldı. “Bomba ihbarı yanlışmışdeyip Litvanya’ya gitmesine izin verdi.

.........

Roman pazartesi gecesi devlet televizyonuna çıkarıldı. Bitkin haldeydi. “Büyük bir kargaşa organize ettiğimi itiraf ettim” dedi.

Belarus’ta terörün cezası “ölüm” ancak Cumhurbaşkanı Lukaşenko üzerinde -”bu uçak korsanı korsanı devlet” olayıyla bir küresel baskı ve uluslararası yaptırım tehditleri oluştu ki “gazeteci Roman’a infaz” mümkün görünmüyor. Lukashenko boynuna asılı “ilk uçak korsanı devlet” yaftasıyla siyasi ömrü fazla sürmez.

Filistinli kızdan rap

Sanal medyada “Filistinli bir genç kızın yumruğunu her mısrada tempolu vurduğu bir rap” dolaşıma girdi. Büyük ilgi gördü.

Leyla’dan Roman’a

Sözlerinin tercümesini yansıtıyorum:

Bir zamanlar Filistin diye bir diyar vardı,

Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler orada barış içinde yaşardı. 1800’lü yıllarda, Osmanlı Devleti tarafından yönetilirdi.

Tam da o sıralar sakallı bir adam siyonizmi icat etti. Sadece kendilerine ait güvenli bir ülke için can atan Yahudilere, özel bir ülke olacaktı orası.

Haberin Devamı

Sonra, Birinci Dünya Savaşı patlak verdi; İtilaf devletlerinin kazanmasıyla sona eren.

İngiltere de “Ooo, bu güzel ülke benim oldu” deyiverdi. Adı hâlâ Filistin’di, sömürge ülkesi
haline gelmiş olsa da.

Ve sonra buranın siyonist bir devlet olması için söz verildi, hiçbir hakkı olmayan bir adam tarafından!

Sonra Yahudiler akın akın gelip mülteci olarak yerleşmeye başladı, ki bunda hiçbir sorun yoktu.

Ta ki asıl amaçları olan ülkeyi çalmak hedefini artık saklamaya gerek duymayıncaya dek.

1948 yılında, İsrail, “devletini burada kurduğunu” zorbalıkla ilan etti. Binlerce Filistinli hayatta kalabilmek için yerini yurdunu terk etti. Evlerine geri dönme hakları, yerleşme hakları, kendi ülkeleri için savaşma hakları ellerinden alınmıştı. İsrail devleti böylelikle genişledikçe genişledi ve bir Apartheid, iki ayrı sınıf vatandaşın olduğu yönetim biçimi ülkesine dönüştü.

İnsanlığınız nerede? İnsanlık onuruna olan saygınız nerede? Bunu “çekişme” olarak mı adlandırıyorsunuz? Bu delilik!

Fikrinizi değiştirme vakti geldi.

Filistin bir gün özgür olacak!

O yüzden tarih yazılırken doğru tarafta, haklının yanında olun. Savaş suçlarına karşı olmakla antisemitist olmazsınız. Medyadaki haberler vasıtasıyla beyni yıkanan insanlardan olmayın.

Şimdi kendiniz gerçeği görebilirsiniz.

Bu hikâyenin aslını öğrenin;

Bu Filistin’in hikâyesi.

Gigi ve Bella Hadid ile Dua Lipa’nın Filistin dramında yer almaları ses getirmişti. Bu “rap” de öyle...